10.4 C
Brussel

Turkse verkiezingen brengen geweld naar Antwerpen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Turkse presidentsverkiezingen brengen geweld met zich mee, ook naar ons land. Overal in Europa kan de Turkse diaspora stemmen op hun favoriete kandidaat. Aanhangers van Recep Erdogan gingen echter al meermaals op de vuist met politieke tegenstanders. Zo ook meermaals in Antwerpen, blijkt uit opgedoken beelden.

Huidig Turks president Erdogan is populair, en nergens meer dan bij ons. Bij de vorige Turkse verkiezingen waren er alleszins nergens zoveel stemmen voor huidig Turks president Erdogan als in België. Toch zijn er tegenstanders van de autoritaire president, zelfs in ons land.

AKP in de clinch met YSP en PKK, ook in Antwerpen

Zo kwam het volgens de links-Turkse ‘TİP BELCİKA‘ tot gevechten met AKP-aanhangers in Antwerp Expo, alwaar er kan gestemd worden op de Turkse president. De lijfwachten van de burgemeester van Emirdag Serkan Koyuncu (AKP) – waar veel Turkse Belgen hun wortels hebben – zouden YSP-aanhangers aangevallen hebben, zo luiden de beschuldigingen.

Ook Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter deelde maandag beelden van aan Antwerp Expo. “Turken van verschillende politieke strekkingen gaan mekaar te lijf naar aanleiding van Turkse verkiezingen…”, tweette Dewinter. Volgens de pro-AKP-website ‘de jonge Turken’ zou het gaan om Koerdische PKK-aanhangers die etnische Turken aanvielen.

De Antwerpse politie bevestigt “dat er enkele incidenten waren bij de stembussen”. “Op zondag liep de spanning hoog op en werd er geduwd en getrokken”, reageert woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie aan onze redactie. “De bemiddelingsteams […] trachtten te bemiddelen waar dat kon […] en hebben de lont uit het kruitvat kunnen halen door in gesprek te gaan met verschillende betrokkenen. […] Ook op maandag waren er enkele kleine incidenten die wellicht voort kwamen uit de spanningen van de voorbije dagen. De politie zal elke dag ter plaatse zijn om de situatie op te volgen en te bemiddelen waar dat nodig is.”

Turkse politiek in Europa

Het is omstreden dat Turkse politici steden overal in Europa bezoeken om er campagne te voeren, zoals Emirdags burgemeester zondag deed in Antwerpen, maar toch gebeurt het nog geregeld. Oostenrijk nam zo tijdens de vorige Turkse verkiezingen beteugelende maatregelen tegen het fenomeen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen