13.2 C
Brussel

Turkije blijft zich verzetten tegen NAVO-toetreding Zweden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Turkije wil dat Zweden begint met het uitleveren of uitwijzen van verdachte Koerdische separatisten vóór de top van de NAVO volgende maand, zo meldt onder andere Bloomberg. Zweden moet de steun van Turkije winnen om lid te kunnen worden van de veiligheidsalliantie.

Zweden wilde samen met buurland Finland lid worden van de NAVO na de inval van Rusland in Oekraïne in 2022. Finland sloot zich in april aan, maar Turkije blokkeerde de toetreding van Zweden, omdat het land onderdak zou bieden aan politieke activisten die worden gezocht op beschuldiging van terrorisme.

Erdogan blijft maar voorwaarden maken

Zweden heeft een verbod op wapenverkoop aan Turkije opgeheven en zijn antiterrorismewetgeving aangepast als onderdeel van een akkoord dat vorig jaar werd gesloten om de impasse te doorbreken. President Recep Tayyip Erdogan gaf vorige week echter aan dat deze stappen misschien niet genoeg zijn om de Turkse steun voor het bod te winnen op de volgende NAVO-top in Litouwen.

Turkije wil dat Zweden begint met het uitleveren of uitwijzen van verdachten om te bewijzen dat het serieus is met het implementeren van de nieuwe regels. Turkije heeft de uitlevering geëist van meer dan 130 mensen, waarvan de meesten Koerdische separatisten zijn.
Onder hen bevinden zich vermeende aanhangers van de Koerdische militante groepering PKK, die door de VS en de Europese Unie als terroristische organisatie wordt bestempeld, evenals van de gelieerde Koerdische YPG-troepen in Syrië en aanhangers van de in de VS gevestigde geestelijke Fethullah Gulen. Erdogan beschuldigt Gulen van het beramen van een couppoging in Turkije in 2016.

De NAVO is kansloos tegen Turkije

NAVO-bondgenoten hebben er herhaaldelijk bij Turkije op aangedrongen om het Zweedse bod op tijd goed te keuren voor de top, omdat het land volgens hen aan alle kwalificaties voldoet. De laatste oproep kwam van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op donderdag.
“Ik ben er vast van overtuigd dat Zweden zich als nieuwe bondgenoot bij Finland aan de top moet voegen,” zei Scholz tegen het parlement in Berlijn. “En ik doe een beroep op de herkozen president Erdogan van Turkije om hiervoor nu de weg vrij te maken, zoals we vorig jaar in Madrid met z’n allen hebben besloten.”

De toetreding van Zweden zou de controle van de NAVO over de Baltische Zee bekrachtigen en het bondgenootschap de overhand geven in de Arctische regio. Finland voltooide het proces om lid te worden van de alliantie in april, waardoor Zweden in het ongewisse bleef over zijn vooruitzichten.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen