De Assyrische en Aramese volkeren, bekend als een sterk christelijke gemeenschap, kampen al eeuwen met vervolging en zelfs volkerenmoord. Ze konden doorheen de geschiedenis op weinig begrip rekenen van de islamitische machthebbers in de regio. Ook vandaag nog viseert men deze christenen, volgens prominent gemeenschapslid en journalist Jakob Kürüm.
De christelijke Assyrische/Aramese bevolking – een etnoculturele en religieuze groep die haar oorsprong kent in een gebied dat nu deel uitmaakt van Syrië, Irak, Turkije en Iran – staat al vele eeuwen onder druk. De groeiende islamitische machten die hun thuisregio veroverden, viseerden de christelijke minderheid doorheen de geschiedenis.
Tussen 1914 en 1923 voerden de Jonge Turken van het Ottomaanse Rijk een genocide uit op de gemeenschap. Hierbij werden honderdduizenden mensen om het leven gebracht of verdreven uit hun historische thuisgebieden, een gruweldaad die de Assyriërs en Arameeërs nog steeds parten speelt.
Velen “missen hun grondgebied” en “uiten de wens om terug te keren”, vertelt Jakob Kürüm aan V-NIEUWS. Hij is een prominent lid van de oosters-christelijke gemeenschap in ons land. Al jaren volgt hij het lijden en de vervolging van de christelijke geloofsgemeenschap in het Midden-Oosten op de voet. Hij wil “een stem voor de verdrukte christenen wereldwijd” zijn, vertelde hij in een interview. “Een stem die ons volk niet had in tijden van vervolgingen.”
Assyrische en Aramese christenvervolging
Die stem lijkt broodnodig, zo blijkt uit verhalen uit de regio. Een van die verhalen is dat van Gevriye Ego, die recent om het leven werd gebracht in zijn thuisregio die vandaag tot Turkije behoort. De 92-jarige man, een vocaal lid van de lokale christelijke geloofsgemeenschap, werd bij de terugkomst van een bezoek aan zijn buren opgewacht. De daders schoten hem in koelen bloede neer aan de ingang van zijn eigen woning.
De zoon van de vermoorde man is Dikran Ego, eindredacteur van de nieuwsbron Assyria TV. Zijn tweede zoon is Suleyman Ego, presentator bij de Arameese televisiezender Suryoyo Sat. Beide zijn prominente leden van het Assyrische/Aramese diaspora.
In Turkije krijgt de christelijke minderheid vaak te maken met gewelddaden vanwege hun geloof of de politieke engagementen van hun familieleden, licht Kürüm toe. Hijzelf verloor in 2021 zijn oom door een gelijkaardige gewelddaad. De toen 51-jarige vader van vier kinderen kreeg drie kogels in de buik en een in het hoofd. “De daders werden nooit gevat of veroordeeld”, betreurt zijn neef. “Sinds 1980 hebben ze 70 mensen van onze gemeenschap vermoord.”
Gedwongen internationaal diaspora
Door aanhoudende aanvallen en religieuze hostiliteit vanuit de islamitische bevolking vluchtten vele Assyriërs en Arameeërs naar het buitenland. Volgens Jakob Kürüm hopen ze ooit opnieuw in hun thuisregio’s te kunnen wonen. De christenvervolging in de regio noemt hij “uiterst afschrikkend voor de terugkeer” van zijn volk.
Terwijl er in 2020 nog sprake was van zo’n 3.000 Assyriërs en Arameeërs in zuidoost-Turkije, meent Kürüm dat er vandaag bijna niemand van de gemeenschap overblijft. Ook de verwante Armeense bevolking staat op de rand van een zoveelste vernietigende conflict met hun islamitisch buurland Azerbeidzjan, trouwe bondgenoot van het Erdoğan-regime in Turkije.