Frank Troosters (Vlaams Belang) is sinds 2019 Kamerlid voor de kieskring Limburg. Op 9 juni verkozen de kiezers hem opnieuw met 13.728 voorkeurstemmen. In de Kamer zetelt Troosters in de commissie voor Mobiliteit, Overheidsbedrijven en Federale Instellingen. Daarnaast vervult hij sinds 2013 ook de rol van gemeenteraadslid in Hasselt.
Voor de komende lokale verkiezingen van 13 oktober zal Troosters de lijst trekken in Hasselt, waar hij de voorbije twee legislaturen in de gemeenteraad zetelde. In dat verband regelde V-NIEUWS een interview met de Hasseltse lijsttrekker.
Wat ziet u als de grootste tekortkoming van het huidige stadsbestuur in Hasselt, en hoe denkt u dat het Vlaams Belang dit kan verbeteren?
“Helaas moet ik wel meerdere tekortkomingen bij het Hasseltse stadsbestuur vaststellen. Ik denk dan aan mobiliteit en parkeren, betaalbaar wonen, de leegstand in het stadscentrum en de (on)veiligheid.”
“Maar de rode draad bij al deze thema’s is een gebrek aan inspraak van de Hasselaren. Burgerparticipatie was nochtans één van de topthema’s in de aanloop van de vorige lokale verkiezingen. Toch moet ik vaststellen dat men inzake inspraak en betrokkenheid van de inwoners nog steeds flink tekortschiet. De organisatie van een vragenuurtje voor de burger voorafgaand aan een stedelijke commissie waar geen ernstig inhoudelijk en tegensprekelijk debat kan of mag worden gevoerd. Het naast zich neerleggen van afspraken die men met buurtcomités maakt. Het doordrukken van een fusie met Kortessem waarbij de burgers volkomen genegeerd worden. Dit zijn daar allemaal voorbeelden van.”
“De volgende legislatuur moet dit anders en (veel!) beter. Daarom pleiten wij voor geregeld overleg en betrokkenheid met de inwoners van de stad om zo tot breed gedragen beslissingen te komen. Daarnaast moet voor projecten met een grote maatschappelijke impact op de leefomgeving een bindend referendum gehouden worden.”
Mobiliteit en verkeersveiligheid zijn voor veel Hasselaren belangrijke thema’s. Hoe wilt u het verkeer in Hasselt vlotter en veiliger maken?
“Het mobiliteits- en verkeersbeleid in Hasselt was de voorbije legislatuur een puinhoop. Het stadsbestuur drong eenzijdige beslissingen op, draaide rijrichtingen om en knipte straten zonder overleg. Dat veroorzaakte niet alleen veel ergernis, maar ook veel ongemak bij de Hasselaren. Bovendien maakt het voortdurend wijzigend en ingewikkelde parkeersysteem waarbij bijna alle gratis parkeerplaatsen voor wagens verdwenen en/of werden ingeruild voor betaalparkings met dure parkeertarieven, een bezoek met de wagen aan Hasselt weinig aantrekkelijk.”
“Daarnaast besliste het stadsbestuur dan ook nog om niet langer te investeren in het openbaar vervoer, waardoor zes van de twaalf stadslijnen wegvielen. Hierdoor blijven de getroffen deelgemeenten met een mobiliteitskater achter.”
“Het Vlaams Belang wil andere beleidskeuzes maken en het openbaar vervoer met de stadsbussen terug opwaarderen. Bijkomend moet men werken aan een eenvoudig parkeerbeleid. Dit met een combinatie van een aantal gratis parkings en betaalparkings aan betaalbare prijzen. Een bezoek aan Hasselt moet terug gemakkelijk en aantrekkelijk worden!”, aldus Troosters.
Veel mensen maken zich zorgen om de migratie- en veiligheidsproblematiek. Hoe vertaalt u deze thema’s naar specifieke lokale maatregelen voor Hasselt?
“Vooreerst wil ik benadrukken dat de politiemensen van Limburg Regio Hoofdstad fantastisch werk verrichten met de middelen die hen ter beschikking staan. Zeker in dit verkiezingsjaar waarbij de stad bijzonder veel activiteiten inplande, krijgen ze bijzonder veel werk op de plank.”
“Desalniettemin moeten we vaststellen dat er heel wat pijnpunten blijven in onze hoofdstad. De Hasselaren kregen bijvoorbeeld een ongevraagd en zogenaamd tijdelijk asielcentrum opgedrongen. Het stadsbestuur stond erbij, keek ernaar en knikte gedwee. Er zijn nog verschillende buurten waar de Hasselaar zich niet altijd veilig voelt.”
“Voor het Vlaams Belang moet elke inwoner van Hasselt en elke bezoeker van onze stad zich overal en te allen tijde veilig kunnen voelen. Meer blauw op straat, bewaakte fietsparkings en een nultolerantiebeleid voor drugs. Er dient opgetreden te worden tegen elke daad die de onveiligheid van een buurt of wijk verhoogt. Dat geldt dus ook voor kleinere geweldcriminaliteit, vandalisme, overlast en voor het verbaal of fysiek intimideren van meisjes, homo’s of lesbiennes. Een versterking van de politie waarbij hen ook een aantal administratieve taken uit handen kan genomen worden door burgerpersoneel zou daarbij een stap in de goede richting zijn.”
De betaalbaarheid van woningen staat onder druk in Hasselt. Hoe wil het Vlaams Belang dit aanpakken?
“Hasselt heeft reeds lang een historische achterstand inzake het aantal beschikbare sociale woningen. Voor veel mensen is het tegenwoordig bijna onmogelijk om de gangbare prijzen in de woningmarkt op te hoesten, zelfs niet voor een gemiddelde woning.”
“Ondanks de dure beloften die het Hasseltse stadsbestuur gemaakt heeft, scoort Hasselt nog steeds bijzonder slecht inzake het aantal beschikbare sociale woningen. Het scoort het slechtst van alle provinciehoofdsteden en scoort zwaar onder het gemiddelde van de centrumsteden.”
“Daarom willen wij dat er streng op toegezien wordt dat in grote woonprojecten een voldoende aanbod van sociale huurwoningen opgenomen wordt. Daarbij dient het lokale toewijzingsreglement voor sociale woningen erin te voorzien dat er voorkeur gegeven wordt aan mensen die reeds 10 jaar in onze stad wonen en die over voldoende kennis van het Nederlands beschikken.”
“Bijkomend wil het Vlaams Belang een kordaat beleid voeren tegen personen in sociale woningen die voor overlast zorgen. Van wie dit structureel doet moet het contract worden opgezegd”, vindt het Kamerlid.
Ziet u mogelijkheden voor het Vlaams Belang om na de verkiezingen coalities te vormen in Hasselt, en onder welke voorwaarden?
“Neen, daarin willen we eerlijk zijn tegenover de Hasseltse kiezers. De huidige N-VA-burgemeester Steven Vandeput heeft al akkoorden gemaakt met de andere klassieke partijen. Daarbij verwijst hij onder andere het Vlaams Belang naar de oppositiebanken. Zo zetten ze de kiezers in Hasselt zonder schroom buitenspel, nog voordat ze zich hebben mogen uitspreken in het kieshokje. Onbetamelijk!”
“Desondanks hoopt en vraagt het Vlaams Belang aan de Hasseltse kiezers om op 13 oktober zeker te gaan stemmen. Ga naar het kieshokje en laat uw stem meetellen”, roept Troosters op.
“Meer dan ooit is het noodzakelijk een sterke en talrijke oppositie in stelling te brengen tegen de machtsblokken van de klassieke partijen die steeds weer zonder inspraak hun wil opleggen. Het Vlaams Belang heeft in Hasselt een hele groep van gemotiveerde en bekwame mensen klaarstaan om de belangen van de inwoners te verdedigen.”