13.3 C
Brussel

“Triest”: Meerderheid stuurt kat naar bespreking wet openbaarheid bestuur

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een “triest” schouwspel speelde woensdag af in de commissie Binnenlandse Zaken. Daar moest de wet over de openbaarheid van bestuur besproken worden – wetgeving die afgelopen weken in de belangstelling stond gezien bekend werd dat allerlei overheidsorganen onrechtmatig informatie weigeren te ontsluiten. Maar de voorzitter van de commissie, Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), moest de zitting stoppen omdat de meerderheid niet in aantal was. “Geen interesse? Te mooi weer?”, vroeg Depoortere luidop af op Twitter.

Binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) is bezig met een nieuwe wet rond openbaarheid van het bestuur. Binnenkort zouden Belgische burgers eindelijk inzage kunnen krijgen in de berichten, mails en andere telecommunicatie tussen ministers en kabinetten. Dit omwille van het recht op openbare informatie. De Europese corruptiewaakhond ­GRECO tikte ons land er nog recent voor op de vingers, omdat dit nog niet mogelijk was.

Maar Verlinden haar nieuwe wet wil die optie net afblokken. In de update van de regels over de informatie die je als burger kunt opvragen bij de overheid wordt het meteen uitgesloten dat je intern mail- en sms-verkeer kan inkijken. De wet is dus omstreden, maar de meerderheid vindt het niet belangrijk genoeg om democratisch te bespreken, zo blijkt uit hun belangstelling.

Dinsdag moest de bevoegde commissie gestopt worden omdat geen quorum kon bereikt worden. Commissie-voorzitter Depoortere reageerde misnoegd. “Bij bespreking van wet
Annelies Verlinden over openbaarheid van bestuur is de meerderheid niet in aantal”, tweette hij woensdag. “Geen interesse? Te mooi weer? Geen idee, maar bij zo’n belangrijke bespreking kan dit niet door de beugel. Triest dat ik als voorzitter de vergadering heb moeten stoppen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen