Vanaf 2025 schaft de NMBS het voordelige seniorenticket tijdens de daluren af en introduceert een korting van 40% op standaardtickets voor 65-plussers. Dit nieuwe tariefsysteem stuit op verzet, vooral bij ouderen met een beperkt pensioen. Een rit van Oostende naar Antwerpen kan immers tot wel drie keer duurder worden. Dat meldt HLN.
Op het Stationsplein in Oostende kwamen dinsdag honderden senioren samen om hun ongenoegen te uiten over de geplande wijzigingen in de treintarieven. Onder het huidige systeem betalen 65-plussers een vaste prijs van €8,30 voor een heen-en-terugreis tijdens de daluren. Vanaf volgend jaar wordt die vaste prijs vervangen door een korting op de reguliere tarieven, ongeacht tijdstip of afstand. Dit pakt vooral nadelig uit voor lange treinritten, zoals van Oostende naar Antwerpen, waar de prijs volgens berekeningen kan verdrievoudigen.
Protest tegen nieuwe tarieven
“Dit is niet eerlijk”, zegt Anneke Bo, een van de protesterende senioren, aan HLN. “We hebben ons hele leven hard gewerkt en nu wordt reizen met de trein onbetaalbaar. Veel ouderen hebben hun auto al opgegeven, maar worden daar nu voor gestraft.” Vooral het gevoel van vervreemding tussen de beleidsmakers en het dagelijks leven van de gewone mensen speelt mee: “Ze leven in een ivoren toren en begrijpen ons niet.”
Naast de prijsverhogingen zijn er ook zorgen over de veiligheid. Het verdwijnen van loketten en personeel in stations maakt het voor ouderen minder aantrekkelijk om gebruik te maken van de trein, zeker tijdens avonduren.
Loze beloftes door Gilkinet
“Een duurdere prijs moeten betalen voor een treinticket komt de aantrekkelijkheid van de trein niet ten goede”, reageert Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) aan V-NIEUWS. “Bovendien beloofde voormalig minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in 2023 dat jongeren en senioren in het nieuwe tariefaanbod zouden ‘winnen’, en nooit meer zouden moeten betalen dan de toenmalig geldende tarieven voor een GO-pas of het seniorenticket. Alweer blijkt een belofte die Gilkinet deed achteraf onwaar, de zoveelste.”
“Deze discussie is reeds twee keer uitgebreid gevoerd binnen onze commissie. Volgende woensdag stel ik er hem opnieuw een vraag over”, aldus nog Troosters.