20.6 C
Brussel

Transgender-wielrenster wint koers met vijf minuten: “Wat een grap”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Transwielrenster Austin Killips (27) heeft opnieuw een koers gewonnen. In het Amerikaanse North Carolina won ze met maar liefst 5 minuten voorsprong. Voorheen won Killips al het berg- en eindklassement in de Ronde van de Gila, een veldrit in The Northampton International en podiumplaatsen in de Belgische Kasteelcross, de Nederlandse Denise Betsema en de Belgische Marion Norbert-Riberolle. De overwinningreeks is echter niet zonder kritiek. “Wat een grap”, luidt het onder meer in The New York Post.

De omstreden Austin Killips (27) heeft maandag nogmaals een koerswedstrijd in het vrouwenwielrennen gewonnen. Austin Killips is een biologische man en begon in 2019  professioneel te koersen. Vorig jaar werd Killips echter een transgendervrouw en schakelde ze als dusdanig over naar het vrouwencircuit. Daar wint ze de ene koers na de andere. Eerder deze week won Killips dus een wedstrijd in Nort Carolina met maar liefst vijf minuten voorsprong op de tweede fietster. Die laatste omschreef de kracht van Killips als “niet te vergelijken”.

De overwinning van Killips veroorzaakt opnieuw controverse over biologische mannen die meedoen in vrouwensporten. “Wat een grap”, reageerde zo ook tennislegende Martina Navratilova (66). Biologische mannen en vrouwen hebben grote verschillen inzake spiermassa en hormonenhuishouding – hetgeen de reden is dat er twee aparte competities bestaan. Transpersonen laten meedoen in vrouwensporten zet die logische biologische tweedeling op losse schroeven, klinkt het.

Vorige maand bekeken de bazen van de internationale wielerunie (UCI) nog of het nodig was om de regels rond geslacht en competities te veranderen, na een andere overwinning van Killips. De UCI liet toen weten om “de consultaties te heropenen met atleten en nationale federaties.” Nog een flinke maand eerder zorgde Killips ervoor dat haar Amerikaanse landgenote Hannah Arensman (25) stopte met veldrijden. Zij voelde zich “boos, teleurgesteld en vernederd” na te verliezen tegen Killips.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen