Uit een dossier van de sociale inspectie aan het arbeidsauditoraat blijkt dat tot tweemaal toe illegale tewerkstelling werd vastgesteld op een werf van Fiberklaar, het bedrijf dat glasvezel uitrolt over heel Vlaanderen en waarin Proximus een minderheidsbelang heeft. Dat schrijft De Tijd.
De sociale inspectie heeft bij een onderaannemer, die in opdracht van Fiber4Flanders glasvezelkabels legt in Vlaanderen, tot twee keer toe illegale tewerkstelling vastgesteld. Dat blijkt uit een proces-verbaal van de RSZ-Inspectie. De onderaannemer riskeert voor de feiten een boete.
Zwartwerk en illegaal verblijf
De eerste vaststelling van illegale tewerkstelling dateert al van eind vorig jaar en gebeurde op een werf in Destelbergen. Bij een controle werden er elf werknemers aangetroffen, waarvan er amper twee in orde waren met de dagelijkse aangifte van tewerkstelling. Slechts vijf niet aangemelde werknemers konden worden geïdentificeerd, zes anderen niet.
Eén werknemer, een man uit Azerbeidzjan die werkte voor onderaannemer D Infra & Transport, bleek illegaal in het land te verblijven en beschikte niet over een geldige arbeidsvergunning. Hij zette het op een lopen nadat de inspectie hem via een rijbewijs kon identificeren.
Verhoor
De tweede vaststelling gebeurde anderhalve maand later op een werf in Heusden. Daar stonden diverse firma’s aangemeld als onderaannemer van Fiberklaar. Slechts drie firma’s voerden er op dat moment werken uit. Eén ervan was opnieuw D Infra & Transport. Vijf werknemers waren legaal op de werf actief. Een zesde vluchtte weg toen naar zijn identiteit werd gevraagd. Ook hij verbleef illegaal in het land en beschikte ook niet over een geldige arbeidsvergunning.
De zaakvoerder van D Infra & Transport kreeg tot drie maal toe een uitnodiging voor verhoor, maar hij meldde zich telkens ziek en vroeg uitstel. Begin april werd daarom een proces-verbaal opgemaakt.