10.4 C
Brussel

Tom Vandendriessche: “Wokeness hoort niet thuis in Brugge”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Columniste en woke activiste Dalilla Hermans is aangesteld als trajectcoördinator van de Brugse kandidatuur voor culturele hoofdstad van Europa. Die keuze werd gemaakt door burgemeester Dirk De Fauw (cd&v) en schepen van cultuur Nico Blontrock (cd&v). Op die aanstelling komt heel wat commentaar. Zo heeft Bruggeling en Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang Tom Vandendriessche zijn ongenoegen al geuit op Twitter. “Waar is Dirk De Fauw eigenlijk mee bezig? Woke hoort niet thuis in Brugge. Het vergiftigt onze samenleving.”

Sinds 1985 wordt jaarlijks een Europese culturele hoofdstad aangeduid. Het doel daarvan is om de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van Europese culturen en een specifiek aspect van de cultuur van de stad, regio of land in de verf te zetten. Brugge stelt zich hiervoor kandidaat met als trajectbegeleider woke activiste Dalilla Hermans.

Hermans kan evenwel niet overal rekenen op steun, daar ze veel commentaar ontvangen heeft de laatste dagen. Hermans staat erom bekend om allerlei vermeend racisme aan te kaarten en allerlei Vlaamse tradities op de korrel te nemen, zoals Sinterklaas en Zwarte Piet.

“Hermans is aanhanger woke ideologie”

Onder meer Bruggeling en Europarlementslid Tom Vandendriessche liet zo van zich horen. “Ondanks wat velen dachten, bleek dit helaas geen aprilvis te zijn.” Vandendriessche heeft vooral kritiek op Hermans’ woke activisme. “Dalilla Hermans is zonder enige twijfel een aanhanger van deze woke ideologie”, aldus Vandendriessche. “Dat mag ze zijn, maar dat maakt haar ongeschikt om Brugge te vertegenwoordigen en te verenigen rond een kandidatuur als Europese culturele hoofdstad.”

Hermans werd bekend na haar open brief in 2014 waar ze beweerde slachtoffer te zijn van racisme. Daarin beschuldigde ze de Vlaming van systemisch racistisch te zijn. Volgens haar moet racisme aangepakt worden door de Vlaamse cultuur te dekoloniseren en identiteit te deconstrueren om op die manier te transformeren naar superdiversiteit. Het is die woke ideologie dat fundamenteel is tegengesteld aan onze democratische rechtsstaat, zegt Vandendriessche: “Woke hoort niet thuis in Brugge. Het vergiftigt onze samenleving.”

Hermans beweert opnieuw slachtoffer te zijn van racisme

Hermans heeft gisteren gereageerd op de vele commentaren. Voor haar is het opnieuw een geval van racisme. “Het is nog altijd schrikken en slikken als mensen zulke wrede, gemene, racistische dingen naar je hoofd slingeren”, reageerde Hermans, die op jonge leeftijd werd geadopteerd door Vlaamse ouders. “Gebaseerd op niets behalve pure haat.”

Vandendriessche betwistte op zijn beurt de reactie van de activiste. “Niet te geloven. Daar is de racismekaart al. Het gaat niet over uw afkomst. Het gaat over woke extremisme en anti-blank racisme. Dat hoort niet thuis in Brugge. Daarom kunt u ons niet vertegenwoordigen.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen