6.6 C
Brussel

Tom Vandendriessche (VB): “vijf lessen uit de lokale verkiezingen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De recente gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen tonen volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) het ware gezicht van het Belgisch politieke systeem, dat schrijft hij in zijn blog. De uitslagen maken duidelijk dat het cordon sanitaire niet alleen het Vlaams Belang raakt. Ook de N-VA loopt steeds meer vast in dat systeem. De gevestigde partijen lijken vooral hun macht te beschermen, en democratische keuzes van Vlaamse kiezers krijgen geen ruimte.

De eerste les is dat de N-VA het cordon zegt te verwerpen, maar het toch overal toepast. In Denderleeuw haalde het Vlaams Belang van Kristof Slagmulder 38,3 procentpunt, maar N-VA weigerde elke samenwerking. Dit gebeurde ondanks hun belofte om inhoudelijke gesprekken aan te gaan. “Er bestaan geen onoverkomelijke verschillen”, zei Vandendriessche. Toch koos N-VA voor uitsluiting. De situatie in Denderleeuw en Ninove toont het cordon als een machtsinstrument, niet als een inhoudelijke keuze.

Linkse partijen bepalen wie kan besturen

De tweede les is dat het cordon een strategie is om politieke concurrenten uit te sluiten. “Het cynische verdienmodel van Bart De Wever zorgt voor uitsluiting van Vlaams Belang”, schrijft het Vlaams Belang-kopstuk. “In Merksem werkt N-VA zelfs samen met Vooruit en Groen om het cordon te behouden.” Zo versterkt N-VA zijn eigen macht. Het cordon ontmoedigt Vlaamse kiezers om het Vlaams Belang te steunen.

De derde les is dat het cordon niet enkel het Vlaams Belang treft, maar alle niet-linkse partijen. In Gent toonde N-VA zich bereid tot grote compromissen om te kunnen besturen. “Ze gingen akkoord met progressieve maatregelen zoals LEZ-behoud en dekolonisatie”, aldus Vandendriessche. Toch blokkeerde de socialistische achterban het akkoord. Zo werd duidelijk dat het cordon ook tegen N-VA werkt. Linkse partijen bepalen wie kan besturen.

Politieke intimidatie en geweld

De vierde les is dat de partijtoppen het cordon afdwingen. In Ranst sloten de partijen PIT en Vrij Ranst een akkoord met het Vlaams Belang. Deze partijen weigerden het cordon te ondertekenen en wilden hun kiezers vertegenwoordigen. “Toch kregen ze sancties van hun nationale partijtoppen”, verklaarde Vandendriessche. Het cordon blijkt dus een strikte eis van partijhoofdkwartieren. Lokale autonomie verdwijnt onder druk.

De vijfde en laatste les toont dat het cordon leidt tot geweld en intimidatie. “In Izegem intimideerden socialistische vakbonden verkozenen die met het Vlaams Belang wilden samenwerken”, zei het Europees Parlementslid. Dreigementen en druk volgden snel na de aankondiging van de coalitie. Volgens hem gebruiken gevestigde partijen alle middelen om het cordon te handhaven. Politieke intimidatie wordt een gangbare tactiek.

Diego Denie
Diego Denie
Diego Denie (Zottegem, 2006°) is student in de Rechten en weekendredacteur voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen