5.5 C
Brussel

Tom Van Grieken (VB): “wij willen een paradigmashift”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op vrijdagavond nam Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deel aan een debat over migratie bij het VRT-programma Terzake. Migratie blijft namelijk een van de meest besproken onderwerpen onder de Vlaamse kiezers. Tijdens het debat ging de nationalistische leider in discussie met staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor van cd&v.

Voorafgaand aan het debat werd een video getoond waarin de cd&v-burgemeester van Herentals kritiek uitte op haar partijgenoot, staatssecretaris Nicole de Moor, over de gebrekkige aandacht voor de impact van migratie. Van Grieken stemde hiermee in, waarbij hij benadrukte dat zijn partij niet de individuele migrant bekritiseert, maar het systeem als geheel. “Als het Vlaams Belang het heeft over migratie, gaat dat niet over individuele sukkelaars, maar over het systeem, dat opengrenzenbeleid en het bijbehorende businessmodel van mensensmokkelaars”, stelt Van Grieken.

Salvini en Meloni

Opmerkelijk was dat staatssecretaris De Moor blijkbaar niet goed op de hoogte was van haar Europese fracties. Ze beschuldigde Van Grieken ervan bevriend te zijn met Giorgia Meloni (FdI), die volgens haar met haar vermeend ‘extreemrechtse’ beleid ook nog steeds veel migranten toelaat. Van Grieken corrigeerde haar echter: “Matteo Salvini (LEGA) is onze bondgenoot, niet Meloni. Deze hield NGO-schepen tegen en werd daarvoor aangeklaagd. Meloni is meer van de Theo Francken-kliek, dat betekent stoere woorden en geen daden.”

De leider van Vlaams Belang benadrukt de plannen van zijn partij: Fort Europa. Volgens Van Grieken en zijn Europese bondgenoten is het sluiten van de Europese buitengrenzen van primair belang. “Ons plan is een Fort Europa. Wij willen graag wat Denemarken heeft gekregen: een opt-out. Die uitzondering, dat eigen migratiebeleid, willen wij ook”, aldus Van Grieken.

Opvang in eigen regio

“Bent u zo naïef om te denken dat de Vlamingen uw opengrenzenbeleid zullen blijven pikken?”, gaat Van Grieken verder tegen de Moor. “Sinds 2020 zijn er 172.000 nieuwe Belgen bijgekomen. 115.000 asielzoekers. 137.000 gezinsherenigers. Ons model is anders. Wij pleiten voor opvang in eigen regio”, zegt hij nog.

Van Grieken sluit af met duidelijke cijfers. “Het is een fabeltje dat die migranten allemaal zullen bijdragen. 44,2% van alle niet-EU-burgers op ons grondgebied werkt niet en is niet op zoek”, zegt hij. Van Grieken zegt hiermee duidelijk dat nieuwkomers van buiten de Europese grenzen niet nodig zijn. Volgens hem begaan we dezelfde fout als in de jaren zeventig als types zoals de Moor aan de macht blijven. “De Moor doet het kattenluikje toe, maar laat de deur wagenwijd openstaan”, zegt hij nog.

Hij sluit af met een duidelijke boodschap. De voorzitter zegt dat zijn partij een paradigmashift wil. “Wij willen dat wie Europa illegaal binnenkomt ook automatisch het recht op asiel verliest”, sluit Van Grieken af. Zijn partij verkreeg op vrijdag, honderd dagen voor de verkiezingen, een monsterscore in de peilingen. Maar liefst 28 procent van de Vlamingen zou op het Vlaams Belang stemmen.

BRON:Terzake
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen