10.4 C
Brussel

Tom Van Grieken spelt Rutten de les over democratie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In De Morgen schreef Gwendolyn Rutten (Open Vld) dat het ook bij ons “uit de hand kan lopen” als het Vlaams Belang de grootste partij wordt. Voor haar is het een probleem dat de partij dan aan zet zou zijn om een regering te vormen met de N-VA. Partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken reageerde laconiek op Twitter. “Een democratische uitslag respecteren heet bij VLD anno 2023 ‘uit de hand lopen.’“

De Morgen heeft dinsdag een interview uitgebracht met Gwendolyn Rutten. Daar spreekt ze hoe ze nu vrijer dan ooit kan praten over politiek. Tegenwoordig richt ze zich sterk tegen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Dat wordt bevestigd in het interview. Maar ook richt Rutten haar pijlen op het Vlaams Belang, die ze als vijand nummer 1 ziet.

“[N-VA-voorzitter Bart De Wever] appelleert aan de extremisten die de democratie te traag en te moeilijk vinden”, zo liet Rutten haar nachtmerrie optekenen. “Ook bij ons kan het verschrikkelijk uit de hand lopen. Als Vlaams Belang de grootste partij wordt, zijn ze aan zet om een regering te vormen met de N-VA.”

“Misschien eerst even wachten op de verkiezingen, mevrouw Rutten”

Tom Van Grieken reageerde laconiek maar scherp op de stelling van Gwendolyn Rutten. “Beeld je eens in dat kiezers eindelijk het beleid krijgen waarvoor ze stemmen met de twee grootste partijen”, aldus Van Grieken op Twitter. “Dat wil Gwendolyn Rutten niet. Liever een regering met 7, zonder Vlaamse meerderheid”.

Rutten riposteerde al snel. “Ik strijd met open vizier en heb respect voor elke kiezer”, aldus de liberale. “Precies daarom ben ik op elk moment, voor én na verkiezingen, net zoals in ’19 heel duidelijk; ik bestuur niet met extremen (rechts of links). Daar kom ik – in tegenstelling veel anderen – wél openlijk voor uit. Eerlijk en duidelijk.” Een andere Twitteraar waarschuwde Rutten dan weer fijntjes om “misschien eerst eens [te] wachten op de uitslag in ’24 alvorens het te hebben over ‘besturen’.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen