6.6 C
Brussel

Van Grieken in De Afspraak: “Moeten asielfraudeurs afschrikken”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Begin deze week stelde het Vlaams Belang vast dat de migratiefactuur oploopt tot meer dan een miljard euro. Volgens het Vlaams Belang moet er dan ook dringend werk gemaakt worden om die factuur te beperken. Daarvoor deed de partij vorige week een aantal voorstellen zoals zakgeld afschaffen voor asielzoekers en een waarborg vragen aan zij die een asielprocedure opstarten. Op die manier wil men asielfraudeurs afschrikken. Woensdagavond was partijvoorzitter Tom Van Grieken daarvoor te vinden in De Afspraak. Daar ging hij stevig in debat met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v).

Dit jaar zou er volgens het Vlaams Belang 34.000 asielaanvragen binnenkomen, afgelopen jaar waren dat er 37.000. Aan dat gegeven hangt volgens de partij een duizelingwekkend kostenplaatje van 1 miljard euro. Begin deze week deed het Vlaams Belang een aantal voorstellen om die migratiefactuur te verminderen en de instroom te beperken.

60% van de asielprocedures die opgestart worden zijn immers zonder grond. Bij vele gevallen wordt er zelfs fraude gepleegd. Liegen over leeftijd is een veelvoorkomend voorbeeld. “Nicole de Moor is wanhopig opzoek naar asielopvangplaatsen”, aldus Van Grieken woensdag in De Afspraak. “We stellen vast dat 60% van de asielprocedures niet geldig zijn. Terwijl lopen de kosten voor die procedures alleen maar op.”

Het Vlaams Belang stelt daarom voor om de oplopende kosten te beperken door een waarborg te vragen bij het opstarten van een asielprocedure. De waarborg wordt niet teruggegeven als de procedure onterecht bleek, in het ander geval wel. Zo kan er ook meer ingezet worden op het afschrikken van buitenlandse asielfraudeurs, klinkt het bij de partij.

Denemarken voerde reeds waarborg in om asielfraudeurs af te schrikken

Van Grieken haalde in de uitzending het voorbeeld van Denemarken aan. Het land zou ook gebruik maken van waarborgen. Voor de Moor is dat dan weer geen goed voorbeeld gezien er maar 17 keer gebruik is gemaakt van de maatregel. De partijvoorzitter van het Vlaams Belang ziet daar evenwel een bewijs in dat zo’n maatregel dus een afschrikkend effect heeft op asielzoekers en fraudeurs.

“Het verschil tussen u en mij, mevrouw de Moor, is dat u de asielstromen wil beheren”, besloot Van Grieken. “U stelt vast hoeveel mensen hier toekomen en u zoekt opvangplekken in heel Vlaanderen. Ik wil de asielinstroom beperken. Ik wil dat doen door de fraudeurs af te schrikken.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen