Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft het tienjarenplan van Elia goedgekeurd, dat meldt Doorbraak. Het netbedrijf investeert in de uitbouw van het Belgisch hoogspanningsnet. Daarvoor zou Elia een kost van 7,2 miljard euro mogen doorrekenen op de stroomfacturen van bedrijven en gezinnen.
Elia is een beursgenoteerd bedrijf en staat in voor de transmissie van elektriciteit. Omwille van het monopolie moeten meerdere instanties toestemming geven over het Federaal Ontwikkelingsplan. Dat gaat over een periode 2024-2034 en omvat de investeringen van Elia. Zowel CREG, de directie Energie en de FOD-Economie gaven groen licht.
Klimaattransitie zorgt voor duurdere stroomfacturen.
Er kwamen heel wat bezwaren uit de bedrijfswereld, consumentenorganisaties en zelfs federale regulator CREG. Maar die bezwaren legde minister Van der Straeten naast zich neer en keurde het Federaal Ontwikkelingsplan goed. “De kosten van nietsdoen zijn vele malen hoger”, klinkt het. De investeringen komen er vooral om de energietransitie in goede banen te leiden.
Het is de regulator CREG die waarschuwde dat de Elia-investeringen de tarieven voor de eindgebruikers zou verdubbelen. CREG stelde dat als Van der Straeten zelf zou beslissen, de regulator in feite niks meer te controleren zou hebben. Dit heeft als gevolg dat goedkeuren de enige optie is. Elia-topman Chris Peeters wimpelde afgelopen herfst de kritiek weg dat de gezinnen ‘maar’ 80 euro in plaats van 35 euro per jaar zouden moeten betalen.
In het Federaal Ontwikkelingsplan staat niks van kostenramingen. De maatschappelijke voordelen van al die projecten moeten blijkbaar niet bewezen worden. Dat kan ook iets te maken hebben met het feit dat ramingen vaak veel verschillen van de eigenlijke aanbesteding. DEME en Jan De Nul konden voor 600 miljoen euro de bouw van het artificiële energie-eiland in de Noordzee starten. De raming was tot de aanbesteding 450 miljoen euro, een stuk minder dus.