8.9 C
Brussel

Tijdlijn: De islamitische aanslagen in België

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Maandag pleegde een moslimterrorist een aanslag in Brussel, daarbij kwamen drie mensen om het leven. nadien eiste Islamitische Staat (IS) de aanslag op. Al jaren plegen ze meerdere islamitische en jihadistische aanslagen in ons land. De Tijd bracht daarom een overzicht.

De aanslag van maandag die gepleegd was door Abdeslam Lassoued is deze week opgeëist door Islamitische Staat (IS). Volgens experten wint IS terug aan kracht en roept het opnieuw op tot aanslagen. In het verleden werden al meerdere aanslagen gepleegd door de terreurgroep.

De aanslagen in de metro, het joods museum en Zaventem

De eerste aanslag was er één van de Parijse salafist Brahim Bahrir op 8 juni 2012. Deze stak twee agenten neer met een keukenmes in Molenbeek. Als bij wonder overleefden de twee agenten de aanval. Twee jaar later op 24 mei 2014 besloot de radicaal-islamitische Mehdi Nemmouche het vuur te openen in het Joods Museum te Brussel. De Fransman werd in 2019 veroordeeld tot levenslange opsluiting.

De zwaarste terreurdaad in ons land vindt plaats op 22 maart 2016. Twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op in de vertrekhal van Brussels Airport Zaventem. Een uur later blaast een andere zelfmoordterrorist zichzelf op in het metrostation te Maalbeek in Brussel. De daders zijn ex-Syriëstrijders van IS, er vallen 35 doden.

Politiekantoor Charleroi, aanval op militairen en aanslag Luik

Op 6 augustus 2016 valt een terrorist agenten aan met een machete in Charleroi. Tijdens de aanval riep hij ‘Allahu Abkar’. Drie agenten raakten gewond, IS eiste de aanval op. Ongeveer een jaar later, op 25 augustus 2017 valt Haashi Ayaanle twee militairen aan in het centrum van Brussel. Eén militair geraakte gewond, Ayaanle werd uiteindelijk neergeschoten.

In 2019 is Luik aan de beurt. Benjamin Herman, een geradicaliseerde Belg, steekt twee agenten neer waarna hij ze doodschiet. Daar eindigt het niet, de man schiet nog een passagier in een auto dood en gijzelt een poetsvrouw in een nabijgelegen school. Hij verlaat al schietend de school, maar werd nadien zelf omgebracht door de politie.

De laatste twee jaren

Vorig jaar op 10 november valt opnieuw een geradicaliseerde moslim twee agenten aan met een mes. Yassine Mahi wordt neergeschoten, een andere agent sterft aan zijn verwondingen. Afgelopen maandag vond de laatste aanslag plaats door de Tunesiër Abdeslam Lassoued. Hij schoot twee Zweden en een taxichauffeur dood. Bij interventie van de politie wordt de moslim neergeschoten.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen