Meer details komen naar buiten over de begrotingscontrole die de Vivaldi-regering vorige week afrondde. Daaruit zou blijken dat de regering vanaf volgend jaar 34 miljoen euro wil besparen op uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid. Die factuur wordt voor een deel doorgeschoven naar de bedrijven.
Voor een opbrengst van 90 miljoen euro sloot Vivaldi een akkoord over een reeks arbeidsmarktmaatregelen. Daarin beslist de regering om de tijdelijke werkloosheid aan te pakken door de uitkeringen ervan te verlagen. Vanaf volgend jaar zullen ze berekend worden op 60% van het loon in plaats van 65%.
Toch kregen de socialisten voor een deel hun zin. Zij kregen het voor elkaar om de factuur deels te laten doorschuiven naar de bedrijven. Zo moet de werkgever een extra supplement betalen om te vermijden dat mensen met lage of middenlonen inkomensverlies lijden. Dat supplement komt bovenop alle bestaande supplementen, cao’s en afspraken op bedrijfsniveau.
Werkgeversorganisaties hebben kritiek op de beslissing van de regering
De werkgeversfederaties reageren daarom ontevreden. Monica De Jonghe, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemeningen (VBO), zegt alvast dat deze beslissing een risico inhoudt. “Als de kosten voor tijdelijke werkloosheid te groot worden, zullen bedrijven andere beslissingen moeten nemen. En de kosten zijn al hoog, met de solidariseringsbijdrage van de regering-Michel, de wet ‘werkbaar werk’ en alle regerlingen die in bedrijven bestaan. Wij zullen dit goed opvolgen, want tijdelijke werkloosheid is een van de weinige vormen van flexibiliteit die een bedrijf heeft”, reageert ze in De Tijd.
Ook gedelegeerd bestuurder van Unizo, Danny Van Assche, heeft kritiek op de maatregel. “Dit is niet leuk, want bedrijven voeren geen tijdelijke werkloosheid in voor hun plezier. Bovendien hadden we in sociaal overleg nog maar net beslist om het werkgeversgedeelte te indexeren.”