18.7 C
Brussel

Theo Francken (N-VA) en de kracht van verloochening

Gepubliceerd:

- Advertisement -

N-VA-boegbeeld Theo Francken behoort tot de grote verliezers van deze verkiezingen. Als Vlaams-Brabants lijsttrekker speelde hij bijna de helft van zijn voorkeurstemmen kwijt. Toch mag hij zich al in de handen wrijven. Hij wordt wellicht minister, een post afgekocht met zijn principes.

Tijdens de verkiezingen van 2019 was Vlaams-nationalist Theo Francken nog springlevend. “Samen een meerderheid!”, riep hij voor de camera’s toen een V-meerderheid met het Vlaams Belang even binnen handbereik leek. Na een brokkenparcours gereden te hebben met de progressief-liberale Zweedse regering, zag hij verandering wellicht wel zitten.

Het brokkenparcours van Francken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken leek beloftevol. Tijdens de campagne van 2014 ijverde hij voor een strenger migratiebeleid. In de pers kreeg hij zelfs het label ‘extreemrechts’ voor zijn harde lijn. Maar eenmaal op post voerde hij braaf mee de ‘wir schaffen das’-politiek uit. Het harde beleid bleef beperkt tot stoere posts op sociale media.

Ook de schandalen uit het dossier-Kucam bleven aan de staatssecretaris plakken. N-VA’er Melikan Kucam liet Oosterse christenen uit Syrië fors betalen voor humanitaire visa waarmee ze naar België konden komen. De allochtoon was een vertrouwenspersoon van Francken en stelde mee de ‘importlijsten’ van zijn kabinet op.

Partijpolitiek ging het eveneens niet goed voor de Vlaams-Brabander. Twee keer probeerde Francken ondervoorzitter van zijn N-VA te worden. Twee keer strandde hij, verslagen door meer liberale kandidaten. Voorzitter Bart De Wever riep hem ook meermaals op het matje voor te rechtse uitspraken, zoals die over mannenlingerie.

N-VA en de kracht van verloochening

Dus gooide Francken dan maar het roer om, iets wat N-VA al jaren eerder had gedaan. Gedemoraliseerd stopte ook hij de Vlaamse onafhankelijkheid, een rechts beleid en strengere migratiekoers definitief in de vriezer. “Met Vlaams Belang in een Vlaamse Regering? Nee”, werd het op VTM in 2024. Ook elders sloot hij een samenwerking uit.

Federaal regeren werd het doel, met Defensie als beoogde post. Die promotie zou Francken moeten bekostigen met zijn principes, en dat ontging de Vlaming klaarblijkelijk niet. Bij de verkiezingen van 9 juni verloor hij bijna de helft van zijn voorkeurstemmen, ook al stond hij bovenaan de lijst. 73.820 stemmen is veel, maar niet ‘lijsttrekker Theo’-veel.

Waar hij als voorloper faalde, slaagde hij echter als meeloper. N-VA maakt naar alle waarschijnlijkheid deel uit van de volgende regering en aspirant-minister van Defensie Theo Francken komt alsnog aan zet. Dankzij zijn bedrog van de rechtse en Vlaamse kiezer. De kracht van verloochening, dat is de erfenis van N-VA, Francken en De Wever.

Lees ook:

Wat is nu in feite het échte communautaire plan van De Wever?

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen