14.3 C
Brussel

“Theo Francken liet IS-terrorist in 2015 binnen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op Twitter is een woordenwisseling geëscaleerd tot een “persoonlijke haatcampagne zonder bodem”. Althans dat vindt oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Eerder deze week werd duidelijk dat een gekende IS-terrorist jarenlang als erkende asielzoeker kon leven in Willebroek. De man kwam hier aan in 2015.Deze man liet Theo Francken binnen in 2015 als we goed kunnen tellen”, tweette Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) dan ook. Maar dat viel in slechte aarde bij N-VA.

Huidig Kamerlid Theo Francken (N-VA) was in de periode 2014-2018 staatssecretaris voor Asiel en Migratie. In die tijd vond de asielcrisis van 2015-2016 plaats, met instroom van vele tienduizenden asielzoekers per jaar. Ook nu vindt een asielcrisis plaats, met meer dan 36.000 aanvragen in 2022, een immens aantal.

IS-terrorist werd erkend als asielzoeker: screening kon geen juiste resultaten opleveren

Eén van de asielzoekers die in 2015 arriveerde in België en asiel kreeg onder Theo Francken was de Syriër die eerder deze week werd geïdentificeerd als IS-terrorist. De toenmalige screening van de man kon blijkbaar geen resultaten opleveren. Ook werd de Dublin-verordening niet toegepast, dewelke bepaalt dat rechtmatige asielzoekers in het eerste EU-land dat ze arriveren asiel moeten aanvragen in plaats van allerlei veilige landen door te reizen tot het meest rijke land.

Het noopte Vandendriessche tot een aanval jegens Francken: “Deze man liet Theo Francken binnen in 2015 als we goed kunnen tellen”, klonk het op Twitter. Francken reageerde niet inhoudelijk, maar noemde de tweet van Vandendriessche wel een onderdeel van een ‘haatcampagne’. “Uw persoonlijke haatcampagne kent geen bodem”, aldus Francken. “So sad.”

Tom Vandendriessche riposteerde dan weer als volgt: “Politici moeten verantwoordelijk en aanspreekbaar zijn voor wat ze doen. Als ze dat niet zijn, wie dan wel eigenlijk?”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen