11.5 C
Brussel

Texas verbiedt puberteitsblokkers en hormoontherapie bij minderjarigen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Amerikaanse staat Texas is een wetsvoorstel ondertekend dat een einde maakt aan de zogenaamde ‘transgenderzorg’ voor minderjarigen, zo meldt Reuters. Het gaat onder meer om een verbod op puberteitsblokkers en hormoontherapie. Texas wordt zo de grootste van de 20 Amerikaanse staten waar ’transgenderzorg’ verboden is. 

Gouverneur Greg Abbott ondertekende een wet die een einde moet stellen aan de zogenaamde ’transgenderzorg’ in Texas. De staat Texas is vastbesloten om zich aan te sluiten bij de groeiende groep staten die bezorgd is om de gezondheid en het leven van jongeren. De groep vindt dat hormoontherapie en puberteitsblokkers het leven van jonge mensen in gevaar brengen. De wet moet minderjarigen beschermen, opdat “geen onherstelbare schade” meer kan worden aangericht. Voorstanders van de wet beargumenteren dat jongeren nog niet in staat zijn om in te stemmen met een ingrijpende beslissing zoals een geslachtsverandering.

De Texaanse wet maakt echter uitzonderingen voor minderjarigen die voor 1 juni met de behandeling zijn begonnen. Hetzelfde geldt voor mensen die minstens zes maanden lang 12 of meer sessies geestelijke gezondheidszorg of psychotherapie hebben gevolgd. De Amerikaanse beweging voor Burgerrechten heeft al laten weten de wet te zullen aanvechten in de rechtszaal. De organisatie deed dat ook met vergelijkbare wetgeving in andere staten.

Republikeinen

De Republikeinen dienen over het hele land gelijkaardige wetsvoorstellen in. Zo voerde de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, ook al een soortgelijke wet door. Er zouden door de Republikeinen intussen al meer dan 500 wetsvoorstellen zijn ingediend, waarvan er 71 effectief omgezet zijn in wetgeving.

BRON:Reuters
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen