6.5 C
Brussel

Testaankoop: boodschappen op twee jaar tijd 29 procent duurder

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens Testaankoop zijn boodschappen op twee jaar tijd 29 procent duurder geworden. De consumentenorganisatie volgde de prijzen van meer dan 3.000 producten op bij zeven grootwarenhuisketens. Diepvriesproducten, groenten en dierenvoeding zagen de grootste prijsstijgingen. Dat meldt VRT NWS. “De regeringen in dit land schieten op elk vlak tekort om het leven betaalbaar te houden”, reageerde Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang).

Al meer dan twee jaar, sinds de winter van 2021, volgt consumentenorganisatie Testaankoop de prijzen van boodschappen en voedingswaren op bij zeven grootwarenhuisketens in ons land. In totaal gaat het om zo’n 3.000 gevolgde producten. In categorieën van groenten tot brood en dierenvoeding is er sprake van prijsstijgingen. Zo steeg de prijs van diepvriesproducten bijvoorbeeld met zo’n tien procent.

“Groenten zijn met meer dan 40 procent gestegen, terwijl brood, een basisproduct bij uitstek, met meer dan 20 is gestegen”, verklaart Laura Clays, woordvoerster van Testaankoop. In december 2022 bedroeg de ‘supermarktinflatie’ al 19,7 procent. Tegen eind 2023 gaf deze indicator een prijsstijging van ruim 29 procent aan.

Het Vlaams Belang kaart de onhoudbare situatie al maanden aan. In maart vorig jaar stelde de nationalistische volkspartij al maatregelen voor. “De btw-tarieven op basisproducten moet dringend worden bijgesteld naar 6 procent”, zei Kamerlid Reccino Van Lommel. “Voor gezonde voedingsmiddelen moet dat zelfs 0 procent zijn. We kunnen niet genoeg herhalen dat de overheid hier wel degelijk een erg belangrijke rol speelt.”

Testaankoop: officiële index schiet tekort

Volgens Testaankoop overschrijden de werkelijke prijsstijgingen al sinds juni 2022 de officiële inflatiecijfers van de Indexcommissie. Ook vertalen de dalende grondstofprijzen zich niet in lagere prijzen voor consumenten. “Neem bijvoorbeeld plantaardige oliën: de prijs op de internationale markten daalt sinds maart 2022”, kaart de consumentenorganisatie aan. “Toch zijn de frituuroliën die Testaankoop volgt 37 procent duurder dan in maart 2022.”

“De regeringen in dit land schieten op elk vlak tekort om het leven betaalbaar te houden”, besluit Kamerlid Van Lommel (Vlaams Belang).

BRON:VRT NWS
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen