5.8 C
Brussel

Terugkeer Somers: staat Boortmeerbeek alsnog voor fusie?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Begin deze week kondigde Bart Somers (Open Vld) aan zijn mandaten binnen de Vlaamse regering op te zeggen en terug te grijpen naar de Mechelse burgemeesterssjerp. Niet enkel in Mechelen, maar ook in de Vlaams-Brabantse buurgemeente Boortmeerbeek, deed dit veel stof opwaaien. Mechelen heeft er immers zijn zinnen op gezet om deze gemeente in te lijven, dat meldt HLN

Anderhalf jaar geleden aasde Mechelen op een fusie met Boortmeerbeek, om zo schulden over te kunnen dragen aan de Vlaamse overheid. Daar kwam echter niks van in huis, omwille van hevig burgerprotest. Boortmeerbeeks burgemeester Karin Derua (Open Vld) droeg de plannen dan ook definitief ten grave op 1 mei. “Een fusie moet breed gedragen zijn en dat is hier niet het geval. Dan heeft het geen zin door te zetten”, klonk het toen.

De nervositeit van de burgers keert echter terug nu Somers opnieuw de burgemeesterssjerp van Mechelen zal dragen. In het straatbeeld van Boortmeerbeek duiken raamposters tegen de fusie opnieuw op. Tevens borrelen er online plannen om opnieuw een betoging voor het gemeentehuis te organiseren, al zijn deze momenteel nog niet concreet.

Boortmeerbeek staat sceptisch tegenover Somers

Voormalig burgemeester van Boortmeerbeek Michel Baert (SAMEN, ex-Open Vld) blijft ook sceptisch staan ten opzichte van de zogenaamd afgevoerde plannen. “Er zijn nog steeds contacten achter de schermen. Het fusiespook is nog niet verdwenen, zegt hij. We moeten dan ook attent blijven. Een fusie met Mechelen zou voor Boortmeerbeek betekenen dat de schuldgraad vertienvoudigt: een ramp dus. De mensen zijn die persconferentie anderhalf jaar geleden nog niet vergeten”, klinkt het in HLN.

Reeds 26 gemeenten gaven aan te willen fuseren en krijgen daardoor een heuse som geld van de Vlaamse overheid. Toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers stelde een versnelling hoger te willen schakelen. Hij wilde Vlaanderen terugschroeven van 300 naar 100 gemeenten en overwoog een verplichting in te voeren na 2024. Of hij deze plannen zal laten rusten in Mechelen, is de vraag.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen