13.6 C
Brussel

Teherangate: “De Croo nu ook dweil van Iran”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In het licht van het recente Iraanse visumschandaal beweert het Vlaams Belang dat het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels – Vooruit) niet voldoende is om de vertrouwenscrisis binnen de Vivaldi-regering op te lossen. “Nagenoeg héél de Vivaldi-regering was betrokken bij het verstrekken van de visa”, aldus Barbara Pas (Vlaams Belang). De partij vraagt daarom het ontslag van premier Alexander De Croo (Open Vld). “Hij heeft zich uit schrik voor een diplomatieke rel laten chanteren door het Iraanse schurkenregime.” Eerder werd duidelijk dat De Croo zelf groen licht gaf voor de omstreden visa.

Vandaag werden zowel minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) als de premier ondervraagd tijdens een extra Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Dit naar aanleiding van het uitreiken van visa aan een Iraanse delegatie voor het internationale stedencongres ‘Brussels Urban Summit 2023’, waar dus ook de burgemeester van Teheran, Alireza Zakani, deel van uitmaakte.

Het ontslag van Pascal Smet als staatssecretaris vanwege zijn rol in het visumschandaal leidde tot verdere vragen over de betrokkenheid van andere, federale regeringsleden, zoals Lahbib, die de visa regelde. Gisteren bleek echter dat De Croo groen licht gaf voor de visa na positief advies van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor (cd&v) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

“Dweil van de Wetstraat en Iran”

Zonder medewerking van de Vivaldi-regering had de Iraanse delegatie dus nooit naar België kunnen komen. Volgens het Vlaams Belang heeft de premier zich laten chanteren door het Iraanse schurkenregime.

“Hij heeft de doos van Pandora geopend en het Iraanse regime een vrijgeleide gegeven om in Brussel aan heel de wereld te tonen hoe hard België onder de knoet ligt. De premier heeft zich uit schrik voor een diplomatieke rel laten chanteren door het Iraanse schurkenregime. De persoon die zich zo laat chanteren is voor ons onwaardig om premier te zijn. We wisten al dat De Croo de dweil van de Wetstraat was, maar nu dus ook die van Iran.”

Lees ook: 

Iraans visumschandaal: Vlaams Belang wil De Croo op matje roepen

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen