13.3 C
Brussel

tegen 2026 moet België minstens 12 miljard euro besparen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Komende jaren moet België minstens 12 miljard euro besparen om het begrotingstekort onder de Europese norm te krijgen. De Hoge Raad voor Financiën heeft dit neergeschreven in een nieuw advies. Ook gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch liet eind maart duidelijk verstaan dat de begroting onhoudbaar werd. PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne doet nu al de deur dicht voor nieuwe besparingen, dat vertelde hij in een interview aan De Tijd. “Als sommigen nog extra inspanningen willen, zal het van belastingen moeten komen.”

Het akkoord over de begroting waar de Vivaldi-regering eind maart op landde, zal niet genoeg zijn om de overheidsfinanciën te stabiliseren. Volgens de Hoge Raad voor Financiën moet ons land dringend saneren. Zo stelt het dat België 0,7% tot zelfs 0,9% van het BBP per jaar moet besparen. Met het huidige BBP komt dat neer op 12 miljard euro. Volgens de Hoge raad zou het gros van de saneringen op het niveau van de federale overheid en de sociale zekerheid moeten gebeuren.

Toch staat de PS niet te springen om verder te saneren, dat werd ook duidelijk tijdens de begrotingscontrole. Federaal minister van werk Pierre-Yves Dermagne reageerde via De Tijd dat als sommigen inspanningen willen doen, het via de belastingen zal moeten gaan. Dat komt volgens de socialisten neer op een effectentaks, belastingen op aandelen en de liquiditatiebonus bij het ontbinden van een vennootschap. “We gaan te vaak het geld zoeken bij de middenklasse en niet bij de allerrijksten”, stelde de minister in De Tijd.

Vlaams-nationalisten kritisch over de begroting

Kamerlid voor het Vlaams Belang Wouter Vermeersch stelde in maart nog voor om in te zetten op verscheidene hervormingen. “In de eerste plaats moeten de pensioenen opnieuw betaalbaar worden. Daarom moeten er meer mensen aan de slag maar daar heb je een arbeidsmarkthervorming voor nodig. Om werken meer te doen lonen, is dan weer een fiscale hervorming nodig.” Het Vlaams Belang ziet daarvoor soelaas in een hogere belastingvrije som.

Ook Kamerlid voor de N-VA Sander Loones is kritisch op Twitter: “Vivaldi zou eindelijk eens moeten stoppen met die grote woorden over haar miniakkoorden en eindelijk moeten kiezen voor een begroting op orde.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen