16.9 C
Brussel

Tandem Vincent Van Quickenborne – Alexander De Croo in de maak

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen woensdag besloot voorzitter van de Open Vld Egbert Lachaert de deur achter zich dicht te trekken. Wat deels aan de oorzaak lag van het ontslag was een onenigheid tussen Lachaert en Premier Alexander De Croo (Open Vld) over de fiscale hervorming, dat meldt Business AM. De Croo heeft zichzelf aangeduid als waarnemend voorzitter om alles in goede banen te leiden. De vraag is wie de definitieve kapitein wil worden van een zinkend schip. De naam van vicepremier Vincent Van Quickenborne is al gevallen.

Voor Lachaert was het een moeilijke klus om als voorzitter een partij te leiden die in een regering zit zonder veel liberale noten. De liberalen leveren als zevende partij al drie jaar de premier. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het gezicht van de regering, en dus het land, meer gelinkt wordt met de Open Vld dan de eigenlijke voorzitter. “Je moet kiezen tussen de premier en de partij”, liet Lachaert weten aan De Morgen.

De druppel tot ontslag

De druppel die leidde tot het einde van drie jaar Lachaert als voorzitter van de Vlaamse liberalen was een onenigheid tussen hemzelf en De Croo over de fiscale hervorming. Lachaert was absoluut niet te vinden in de plannen van Vivaldi. Vanzelfsprekend moet de premier de beslissingen van de regering verdedigen waardoor een kleine botsing met zijn voorzitter ontstond. “De voorzitter slikte de plannen van de premier niet, en trok z’n conclusies”, getuigt een hoge bron in Business AM.

Eventuele tandem Vincent Van Quickenborne – Alexander De Croo in de maak?

De Croo plaatste zichzelf in de rol van ad interim om de partij te leiden. “De partij kan hiervoor op mij rekenen tot er een nieuwe voorzitter wordt aangeduid”, zo staat te lezen in De Morgen. Lachaert wordt dus meteen bedankt voor zijn bewezen diensten en de liberalen gaan meteen over naar het vinden van een nieuwe voorzitter. Daarvoor richten ze hun blik naar iemand als vicepremier Vincent Van Quickenborne. Die zou namelijk kunnen dienen als een verlengstuk van De Croo gezien hij het goed kan vinden met de premier. Van Quickenborne als voorzitter zorgt ervoor dat hij moet aftreden als minister van Justitie. Maar een stoelendans, vlak voor de verkiezingen, lijkt niet zozeer opportuun voor Vivaldi.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen