6.6 C
Brussel

Syrische asielzoeker blijkt IS-terrorist

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sinds kort zit een Syrische asielzoeker in de cel, maar jarenlang leefde hij ongestoord met zijn gezin in Willebroek, nabij Antwerpen. Dat meldt onder meer Het Laatste Nieuws. De 38-jarige man bleek lid te zijn van de extremistische moslimterreurgroep IS, die talloze misdaden beging in Syrië en Irak in nasleep van de zogenaamde Arabische Lente. De man kreeg hier asiel in 2015, net als vele andere tienduizenden asielzoekers die in die periode asiel verleend kregen door toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

2015-2016 was het hoogtepunt tijdens de asielcrisis voor de huidige. Miljoenen migranten trokken toen uit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa, waaronder honderdduizenden Syriërs. Velen onder hen kozen na het doorkruisen van vele veilige landen België als bestemming, waaronder de man die uiteindelijk in Willebroek zou terechtkomen. Ook hij kreeg het statuut van vluchteling en leefde hier jaren ongestoord, tot vorige week dinsdag. Toen kwam de politie de man oppakken.

Niet veiligheidsdiensten, wel ngo zorgde voor identificatie terrorist

Oppositiepartij Vlaams Belang wijst intussen op de lakse maatregelen die toen en nu gelden en dit soort gevaarlijke toestanden in de hand zouden werken. “Dit had erg fout kunnen aflopen”, reageert Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “Wij eisen daarom een bijkomende screening van iedereen die sinds 2015 het land binnenkwam en waarvan geweten is dat ze een tijd in Syrië of Irak verbleven.”

Opmerkelijk feit: het is niet door de inspanningen van de Belgische veiligheidsdiensten of de dienst Asiel en Migratie dat de terrorist tegen de lamp liep. Wel was het de internationale groepering ‘Commission for International Justice and Accountability’ (CIJA) die het nodige deed en de man ontmaskerde. De groep verzamelde de afgelopen jaren voldoende getuigenissen en ander bewijs, wat een ernstige betrokkenheid doet vermoeden.

Screening jihadisten geen overbodige luxe

De huidige screening van asielzoekers loopt volgens Pas dan ook helemaal mis. “Dit is een kwestie van openbare veiligheid”, gaat de fractieleider nog verder. “Niet alleen de asielzoekers die ons land vandaag in groten getale binnenkomen moeten grondiger gescreend worden. Ook de asielzoekers die sinds 2015 binnengekomen zijn en waarvan geweten is dat ze minstens een tijd in Syrië of Irak verbleven, moeten bijkomend gescreend worden. De federale regering heeft daar duidelijk aan verzaakt in het verleden.”

Dat zo’n screening en intensere opvolging van potentiële terroristen geen overbodige luxe is, werd dinsdagochtend nog maar eens duidelijk. De politie heeft immers acht mensen opgepakt – drie in Brussel en vijf in Antwerpen – die een aanslag zouden beraamd hebben.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen