Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië zochten honderdduizenden vluchtelingen hun toevlucht in West-Europa. Na de val van het regime van Bashar al-Assad gingen velen van hen de straat op om de bevrijding te vieren. Tegelijkertijd ontstond het gerucht dat een aanzienlijk aantal vluchtelingen wilde terugkeren naar hun thuisland, mede omdat ze zich niet thuis voelen in het Westen. Niets is echter minder waar, zo meldt PAL NWS.
Lena Kotré, parlementslid voor de Alternative für Deutschland (AfD) en woordvoerder voor migratie in Brandenburg, vroeg de deelstaatregering hoeveel Syriërs daadwerkelijk zijn teruggekeerd. De cijfers vielen, op zijn zachtst gezegd, tegen: slechts 11 mensen maakten gebruik van het vrijwillige terugkeerprogramma, een regeling gefinancierd door de Duitse belastingbetaler. Volgens Kotré is dit een bewijs van het falende migratiebeleid en toont het aan dat eerdere aankondigingen over een strengere terugkeerregeling niet worden waargemaakt.
Uitzettingen naar Syrië blijven opgeschort
De Duitse regering onder bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft herhaaldelijk laten weten werk te willen maken van een doeltreffender asiel- en migratiebeleid, inclusief versnelde terugkeerprocedures. Toch blijkt in de praktijk dat slechts een fractie van de Syrische gemeenschap daadwerkelijk naar huis keert. Slechts 0,05 procent van de geregistreerde vluchtelingen in Brandenburg heeft de stap gezet om Syrië te helpen heropbouwen.
Daarnaast rijst de vraag wat er gebeurt met Syriërs die voor de val van Assad een uitzettingsbevel ontvingen, bijvoorbeeld wegens criminele feiten. Voorlopig blijft uitzetting naar Syrië opgeschort, aangezien de Duitse regering de politieke situatie in het land nog steeds als te onzeker beschouwt.