Minder dan 1 op 160 SWT’ers, onder het vorige systeem de zogeheten bruggepensioneerden, geraakt nog terug aan werk. Onderzoek toont aan dat het niet aan de werkgevers ligt. Zij staan er immers meer voor open om een SWT’er aan te werven dan een (andere) langdurig werkloze. Er schort dus iets aan de huidige regelgeving. Zo vindt ook arbeidseconoom aan de UGent Stijn Baert. “Men zou het systeem beter afschaffen of hervormen”, meldt hij aan HLN.
Het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag (SWT) is de opvolger van het brugpensioen. Het is een vorm van werkloosheid bij mensen die op oudere leeftijd ontslagen worden door hun werkgever, waarbij de werkgever in kwestie hen een maandelijkse toeslag betaalt bovenop hun uitkering. Het voornaamste verschil is dat men onder het SWT-systeem beschikbaar moet blijven voor de arbeidsmarkt. Wanneer de VDAB hen een passende vacature doorstuurt, zijn ze verplicht te solliciteren. De praktijk wijst echter uit dat deze groep niet de prioriteit van de VDAB is. Men geraakt dus amper opnieuw aan het werk.
Van de 6.287 SWT’ers die in februari 2022 ingeschreven waren bij de VDAB, zijn er een jaar later slechts 39 opnieuw aan het werk. Dat is amper 0,62 procent of minder dan 1 op 160. Ui nieuw onderzoek blijkt dit niet aan de houding van de werkgevers te liggen. Zo concludeerden doctoraatsonderzoekers Axana Dalle, Philippe Sterkens en professor Stijn Baert (UGent). Uit een experiment, waarbij 360 Vlaamse recruiters elk 5 fictieve jobkandidaten beoordeelden, blijkt dat wie solliciteert vanuit SWT niet minder kans maakt op een sollicitatiegesprek of aanwerving dan andere werklozen met een gelijkaardige leeftijd, die al even lang werkloos zijn. Sterker nog: in de categorie die al twee jaar of langer werkloos is, krijgen SWT’ers nog iets betere kansen dan reguliere langdurig werklozen.
“SWT had voor mij al lang naar het Historisch Museum van Slecht Belgisch Beleid gestuurd moeten worden”, Stijn Baert
In de praktijk is er dus een compleet verwaarloosbaar verschil met het brugpensioen, ongeacht hoezeer ministers hameren op de nieuwe benaming. Professor Arbeidsmarkteconomie Stijn Baert vindt echter dat we dit niet zomaar mogen accepteren. “Het dateert uit een periode dat er veel werklozen waren en weinig vacatures, maar vandaag is de situatie compleet omgekeerd. Dit stelsel had voor mij dus al lang naar het Historisch Museum van Slecht Belgisch Beleid gestuurd moeten worden.”
Baert maant de regering, die zich normaliter de komende weken over een pensioenhervorming zou buigen, aan om het stelsel af te schaffen of te hervormen. “Het politieke probleem is voor mij dat men voortdurend zegt dat het brugpensioen géén brugpensioen meer is, terwijl uit ons onderzoek en uit het ontslag van ACV-topman Marc Leemans blijkt dat het dat wél is. Dus ofwel zeg je het dan ook zoals het is en verdedig je dat mensen die op een bepaalde leeftijd ontslagen worden mogen stoppen, ofwel hervorm je het en maak je er écht iets activerend van. Vandaag is het mossel noch vis.”
Van de 6.287 SWT’ers in februari 2022 zijn er een jaar later slechts 39 terug aan de slag. Het argument dat het Brugpensioen reeds hervormd is tot een actief stelsel, en daarom geen aandacht verdient in nieuwe Pensioenhervorming, mag dus in de prullenmand. https://t.co/8As0lUaeTJ pic.twitter.com/aZg0ddireu
— Stijn Baert (@Stijn_Baert) April 17, 2023