11.5 C
Brussel

Sven Gatz (Open Vld) noemt Vlaams Belang-aanhangers ‘fascisten’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een interview met ‘De Zondag’ over de fameuze ‘gespuis’-uitspraak heeft Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) nogmaals benadrukt dat Vlaams Belang-kiezers wat hem betreft niet welkom zijn in de Vlaamse hoofdstad. Daarnaast vindt hij het Vlaams Belang een “gevaarlijke” partij. “Zij willen eenzijdig de onafhankelijkheid van Vlaanderen uitroepen”, aldus Gatz. “Wat is dat anders dan een autoritaire staatsvorm waar individuen zich moeten onderwerpen aan het groepsdenken? Dat is fascisme.”

De protestmeeting van het Vlaams Belang op het Brusselse Albertinaplein was een ordentelijk succes, hetgeen Gatz maar moeilijk kon verkroppen. Vlak na de meeting tweette hij dan maar dat Vlaams Belanger-kiezers ‘gespuis’ zijn. Daar kwam al snel heel wat kritiek op, ook vanuit zijn eigen partij. Open Vld-ondervoorzitter Jasper Pillen haalde na die uitspraak van minister Gatz hard uit naar zijn partijgenoot. “Wat we vooral niet moeten doen, is het nieuws halen door VB-aanhangers gespuis te noemen”, klonk het toen. 

Gatz neemt echter geen woord terug, ook niet na de kritiek vanuit zijn eigen partij. “Ik heb niet gezegd dat dé Vlaming niet welkom zou zijn in Brussel, of dé kiezer van Vlaams Belang. Want ook dat werd her en der beweerd”, zo probeert hij zijn uitspraak te verdedigen. “Ik heb mij in mijn tweet enkel gericht tot de 1.500 illustere aanwezigen op de Kunstberg. Deze mensen zijn voor mij niet welkom in Brussel, omdat ik hen gevaarlijk vind.” 

“Fascisme”

Journalist Paul Cobbaert stelt de Brusselaar vervolgens de vraag of hij die beschuldiging ook echt hard kan maken. “Zij willen eenzijdig de onafhankelijkheid van Vlaanderen uitroepen”, aldus Gatz. “Wat is dat anders dan een autoritaire staatsvorm waar individuen zich moeten onderwerpen aan het groepsdenken? Dat is fascisme.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen