21.4 C
Brussel

“Stop de ontwikkelingssteun aan Oeganda”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Oeganda werd een wet gestemd die ervoor zorgt dat homoseksualiteit, hetgeen daar al lang verboden is, met de dood kan bestraft worden. “Een afschuwelijke evolutie, maar zelfs dat is voor minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) voorlopig geen reden om de geldkraan naar dat Afrikaanse land toe te draaien”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn in een mededeling. “De steun aan Oeganda had al veel eerder moeten worden stopgezet.”

In Oeganda kon men reeds levenslang krijgen voor homoseksualiteit. De meest recente herziening van de wet maakt nu dat ‘homoseksualiteit met verzwarende omstandigheden’ als een zwaar misdrijf wordt gekwalificeerd en dat ‘veelplegers of recidivisten’ de doodstraf kunnen krijgen.”We vragen ons af waar deze regering dan wel de grens legt. En er zijn naast Oeganda nog verscheidene andere landen die ontwikkelingssteun genieten en een problematische verhouding hebben met homoseksualiteit”, stelt Samyn. “Ik zal de minister hierover dan ook ondervragen.”

Geldkraan naar Oeganda blijft open

“Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Jaarlijks vloeit 14 miljoen euro ontwikkelingshulp naar het Afrikaanse land. Gennez zette van bij haar aantreden de Sinterklaaspolitiek van haar voorgangers en partijgenoten Frank Vandebroucke en Meryame Kitir gewoon voort”, vervolgt het Kamerlid. “En zelfs deze dodelijke homohaat vormt voor haar nog geen aanleiding om niet verder belastinggeld te blijven verkwisten.”

Op Twitter sprak Gennez zich uit tegen de Oegandese wet, maar over een concreet stopzetten van de geldstroom naar het Afrikaanse land is er geen sprake. “Voor het Vlaams Belang spreekt het voor zich dat aan ontwikkelingshulp strikte voorwaarden moeten worden verbonden”, besluit Samyn. “En dat homohaat op geen enkele manier beloond kan worden.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen