10.4 C
Brussel

Stikstofakkoord: varkensboeren zien uitkoop niet zitten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Met het stikstofakkoord wil de Vlaamse regering de varkensstapel met dertig procent verkleinen tegen 2030. Een van de ondernomen stappen om die doelstelling te halen, is een vrijwillige uitkoopregeling. Tot op heden heeft nog maar twaalf procent van de Vlaamse varkensboeren die zich kunnen laten uitkopen, zich daarvoor aangemeld. Zo meldt HBvL.

Momenteel zijn er 5,86 miljoen varkens in Vlaanderen. Door het stikstofakkoord zouden er binnen zeven jaar 1,8 miljoen moeten verdwijnen. De Vlaamse regering tracht varkensboeren uit te kopen, maar deze lopen daar duidelijk niet warm voor.

Bovendien is het zo dat lang niet alle 4.155 Vlaamse varkenshouderijen in aanmerking komen voor een uitkoop. Enkel kleine en middelgrote bedrijven die meer dan 0,5 procent bijdragen aan de stikstofneerslag in de naburige natuur, hebben recht op een vergoeding. In Vlaanderen zijn dat er in totaal 982. De prijs die boeren aangeboden wordt voor hun varkens, is uiteenlopend. Verder is ook een sloopvergoeding voor stallen voorzien.

Alle varkensboeren die in aanmerking komen, werden aangeschreven. Zij kunnen zich nog tot 17 juni aanmelden voor de uitkoopregeling. Met de lage respons, ongeveer een week voor de deadline, ziet het er niet naar uit dat een groot deel van de boeren op dit voorstel zal ingaan.

“De varkensboeren worden aan de kant gezet”

“Ik heb het een beetje gehad met die varkens”, vertelt een boer weemoedig aan de redactie van HBvL. Zijn bedrijf kleurt donkeroranje op de stikstofkaart. “Al mijn stallen zijn jonger dan dertig jaar. Maar in de oudste zou ik al opnieuw moeten investeren. Als ik dat doe, heb ik die investering terugverdiend wanneer ik op pensioen ga. Als je een zoon of dochter hebt die de zaak wil overnemen, gaat dat. Maar nu is dat niet haalbaar.”

De varkensboer die wel besliste over te gaan tot uitkoop, berekende reeds de vergoeding die hij normaalgezien zal ontvangen. “Of ik daar tevreden mee ben? Ach, de varkensboeren worden aan de kant gezet. Ik zal me financieel kunnen redden, maar uiteindelijk heb ik 28 jaar voor niks gewerkt”, klinkt het. De man is sinds drie weken aan de slag in een fabriek.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen