2 C
Brussel

Stikstof verstikt Vlaamse Regering en Jambon

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het zit er bovenarms op in de Vlaamse Regering. Het stikstofdossier blijft geblokkeerd en de meerderheidspartijen onder minister-president Jan Jambon (N-VA) raken er niet aan uit. Die laatste liet weten aan VTM NIEUWS en de VRT “dat alle politieke discussiepunten op tafel liggen en er kan geland worden.” Van zo’n landing is evenwel geen sprake. Concreet lijken de posities van omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) enerzijds en cd&v-landbouwminister Jo Brouns onverzoenbaar. En ook Open Vld had recent veel kritiek op Demir.

De Vlaams Regering beleeft turbulente tijden. Minister-president Jambon doet een noodoverleg met de drie partijvoorzitters van de meerderheid: Egbert Lachaert (Open Vld), Sammy Mahdi (cd&v) en zijn partijgenoot Bart De Wever. Jambons krokusvakantie en -reis is reeds afgezegd, nadat eerder een handelsreis richting Marokko werd geannuleerd.

Iedereen wil minder stikstof, maar niet iedereen wil boeren te hard kwetsen

Steen des aanstoots is het stikstofakkoord dat vorig jaar werd overeengekomen. Om de uitstoot van ammoniak en dergelijke stoffen te reduceren werd een streng kleursysteem ingevoerd: tal van boerderijen kregen hierdoor oranje of rode scores. ‘Rode boerderijen’ moeten onherroepelijk dicht tegen 2025, oranje bedrijven krijgen een vrijwillige uitkoopregeling.

Het leidde tot fel protest door de boeren. 20.000 bezwaren en finaal cd&v en zelfs Open Vld die hun kar keerden. En een alternatieve oplossing kwam er voorlopig niet. Het is immers cd&v die de druk opvoert, op zijn beurt opgejaagd door oppositiepartij Vlaams Belang, die afgelopen jaren voluit de kaart van de boeren heeft getrokken. Concreet wil coalitiepartner cd&v dat er minder ‘rode en oranje verdicten’ worden geveld, langer uitstel voor oudere landbouwers en een gelijke behandeling van stikstofuitstoot door de industrie en de landbouw, iets waar het Vlaams Belang al in 2021 evenzeer op hamerde. 

Eerder liepen onderhandelingen binnen Jambon I donderdagavond op de klippen, en dit niet in goeie vrede. VTM durft gewag te maken van een regeringscrisis en zelfs -val, maar er dient opgemerkt te worden dat het Vlaams Parlement niet ontbonden kan worden alvorens de geplande verkiezingen in 2024. De Vlaamse Regering is daarom een zogenaamde ‘legislatuurregering’, het kan niet zelf ontslag nemen, tenzij het parlement een nieuwe coalitie aanduidt. Sowieso moet dit dan met dezelfde samenstelling van het huidige parlement, want vervroegde verkiezingen kunnen dus niet. En een andere regering vormen zonder N-VA en zonder het cordon jegens PVDA en het Vlaams Belang te breken, kan evenzeer niet.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen