8.6 C
Brussel

Steeds meer kritiek op zelfscankassa’s

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens een onderzoek van supermarktketen Jumbo vindt een derde van hun diefstal plaats bij zelfscankassa’s. Toch winnen de zelfscankassa’s aan populariteit. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Volgens een onderzoek van de supermarktketen Jumbo vindt een derde van hun winkeldiefstal plaats bij de zelfscankassa’s. Deze kassa’s staan er voornamelijk om personeelskosten te drukken en het afrekenen vlotter te laten verlopen. Het is echter niet geheel zonder nadelen.

De meeste supermarkten hebben tegenwoordig zelfscankassa’s, maar ook non-foodformules zoals Decathlon, Kruidvat, Brico, Ikea en Uniqlo bieden het aan. De Aldi en de Colruyt houden het echter bij ouderwetse kassa’s. De Action heeft bovendien besloten om in heel Europa hun zelfscankassa’s te gaan verminderen.

De Jumbo zag voor meer dan honderd miljoen aan boodschappen gestolen. Dat is meer dan de nettowinst. “Diefstal is een reëel probleem, omdat de nettomarge van de detailhandel heel laag is”, aldus Gino Van Ossel, retailexpert aan de Vlerick Business School in Het Nieuwsblad.

Vooral in Nederland is een grote toename van winkeldiefstal meetbaar, ook vanwege de hoge inflatie van de afgelopen jaren. “Door de gestegen voedingsprijzen is de schroom verminderd om eens een artikel niet te scannen”, denkt Van Ossel in Het Nieuwsblad.

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen