20.6 C
Brussel

Steeds meer agressieve illegalen in gesloten terugkeercentra

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Er is steeds meer agressie binnen de gesloten terugkeercentra. Meer en meer agressieve personen en drugsverslaafden komen de centra binnen. Volgens het Vlaams Belang is de reden hiervoor de aanhoudende massale instroom van asielzoekers. Partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken pleit voor meer gesloten terugkeercentra en een efficiëntere terugkeer. “Bovendien moet de druk op de herkomstlanden worden opgevoerd om hun onderdanen terug te nemen”, stelt hij.

Vorige week braken nog zware rellen uit in het gesloten centrum in Merksplas. Eén van de relschoppers bleek niet tevreden te zijn met het eten. Nadien brak onrust uit en een 30-tal bewoners wouden de eetzaal niet meer verlaten.

Een medewerker van het gesloten centrum in Steenokkerzeel ervaart de agressie aan den lijve. Het gaat volgens hem voornamelijk over vuistslagen, kopstoten en stoelen die naar de hoofden van de medewerkers worden gegooid. Ook zou er een stijging zijn in verbale agressie. De Dienst Vreemdelingenzaken stelt dat het aantal mensen dat vorig jaar in isolatie werden gezet twee keer zo hoog lag dan in vorige jaren. In de eerste helft van 2023 zou het zelfs nog erger zijn.

“De asieltsunami rolt weer in alle hevigheid over ons heen”

Volgens Van Grieken is het niet verwonderlijk dat er een stijging is van agressie. “De asieltsunami rolt weer in alle hevigheid over ons heen”, zegt hij. Volgens hem zorgt de massale instroom voor overvolle centra die op zijn beurt zorgen voor meer gevallen van agressie.

“De gesloten centra zitten ook overvol omdat de effectieve repatriëring niet vlot genoeg verloopt”, besluit de partijvoorzitter. Van Grieken ziet een oplossing door bijvoorbeeld de ontwikkelingssamenwerking met landen als Marokko te koppelen aan de bereidheid om hun onderdanen terug te nemen.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen