22.2 C
Brussel

Standbeeld Fortuyn beklad

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het beeld van Pim Fortuyn in Rotterdam werd afgelopen nacht door onbekenden beklad met mintgroene verf. Aanhangers en Leefbaar Rotterdam – de partij waar Fortuyn lid van was – spreken van een zoveelste aanslag. Dat meldt De Telegraaf. “Zelfs op de herdenking van zijn sterfdag toont extreemlinks haar ware aard, haar viscerale haat door het beeld van Fortuyn in Rotterdam te bekladden”, reageert voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken op Twitter. 

Volgens Leefbaar Rotterdam zitten linksextremisten achter de vernielingen. “Deze mensen kunnen hun haat en intolerantie niet bedwingen”, reageert de partij in een statement. Het is niet de eerste keer dat het standbeeld van Pim Fortuyn beklad wordt. “We gaan bekijken of we kunnen achterhalen wie er verantwoordelijk is voor dit vandalisme”, laat een woordvoerster van de Rotterdamse politie weten aan De Telegraaf. “Verder is onze rol in deze klein.”

Tom Van Grieken reageerde via Twitter op het voorval. “Vandaag is het exact 21 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord omwille van zijn ideeën”, klinkt het. “En zelfs op de herdenking van zijn sterfdag toont extreemlinks haar ware aard, haar viscerale haat door het beeld van Fortuyn in Rotterdam te bekladden. Weerzinwekkend.”

Wie was Pim Fortuyn?

Fortuyn was frontman van de partij Leefbaar Rotterdam. Hij wist met 17 zetels een grote verkiezingsoverwinning te behalen. Daarnaast timmerde hij op landelijk niveau aan de weg met indrukwekkende prognoses en uiteindelijk een monsterzege. Kort voor de verkiezingsuitslag bracht Volkert van der Graaf, een extreemlinkse terrorist, hem om het leven. De sterfdag van Fortuyn wordt ieder jaar herdacht.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen