9.7 C
Brussel

Staking sluizen gaat door: blauwe en rode vakbonden liggen dwars

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De acties aan de sluizen gaan verder. De stakingsacties zorgen voor ernstige economische verstoring van het binnenverkeer van vrachtschepen. De socialistische en liberale vakbonden keuren immers het ‘Sinterklaasakkoord’ af dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open Vld) afsloot met ACV Openbare Diensten. Dat meldt de VRT.

De vakbonden van de sluisdiensten zijn boos. Dit onder meer omdat de vaste benoeming zou verdwijnen. Ook de lonen zijn bij de laagste in de sector, klinkt het. Sinds maandag werd er gestaakt en de acties breidden uit naar de havens, met veel hinder als gevolg. Maar in de nacht van dinsdag op woensdag werd er dan toch een akkoord gesloten. Rutten bereikte dit akkoord evenwel enkel met het ACV.

De andere vakbonden gaan dus door, zo werd duidelijk uit de communicatie van VSOA en ACOD woensdagochtend. “In dit akkoord zitten wel enkele goede zaken”, zegt Gerda De Norre van liberale vakbond VSOA aan VRT NWS.De loopbanen voor de contractuelen en een betere ziekteregeling voor de contractuele personeelsleden. Daartegenover stond de afschaffing van het statuut. Dat is voor ons te veel.”

Grootste doorn in het oog is dus de vaste benoeming die wordt uitgefaseerd. Maar voor specifieke gezagsfuncties blijft een nieuwe statutaire benoeming nog steeds mogelijk en voor binnenvaartbegeleiders is overeengekomen dat hun functie zal worden ingedeeld als gezagsfunctie, omwille van de handhavingsrol die ze uitvoeren. En wie vandaag al een vaste benoeming heeft, kan die behouden.

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen