13.3 C
Brussel

Stad Gent draait subsidiekraan open voor vegetarische catering

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Stad Gent trekt de subsidiekraan nog meer open. Het Gents Kunstenoverleg krijgt zo’n 30.000 euro subsidies per jaar extra. Dit om te besteden aan de klimaatwerking van het overlegplatform. Opmerkelijk: bij de activiteiten geven de ontvangers mee dat het de bedoeling is om met het geld vegetarische catering te voorzien. Het Gents Kunstoverleg krijgt hier bovenop ook nog eens 20.000 euro voor de algemene werking, gespreid over 3 jaar. De beslissing komt temidden van een besparingsronde die snijdt in de openbare diensten zoals water en vuilnisophaling. Dat meldt De Gentenaar.

Goed nieuws voor de Gentse culturo-wereld. Nadat de omvangrijke projectsubsidies in de Arteveldestad eind vorig jaar werden ontzien tijdens de laatste besparingsronde, worden nu extra centen vrijgemaakt voor de cultuursector. Specifiek gaat het om extra subsidies rond klimaatacties en – kennelijk – vegetarische catering.

Nieuwe centen voor vzw moeten dienen voor isolatie-advies en vegetarische catering in Gent

Al tien jaar is de Gentse cultuursector via de vzw Greentrack bezig met ecologie en duurzaamheid. Die vzw werd recent opgenomen in het Gents Kunstenplatform, dat allerlei groeperingen rond kunst en cultuur in de door burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) bestuurde stad onder één dak huist.

En om de werking van Greentrack te bestendigen en uit te breiden krijgt het Gents Kunstenplatform de komende 3 jaar zo’n slordige 90.000 euro – of 30.000 per jaar. Hierbovenop komt nog eens 20.000 euro over drie jaar om de algemene werking aan te vullen. Eerder werd al beslist tot een werkingssubidie voor het Gents Kunstoverleg van 120.000 euro per jaar voor de periode van 2020-2025.

“Wij organiseren infosessies en workshops, en zorgen dat [concertzalen, theaters, festivals, musea…] kennis en tips kunnen delen”, zo duidt Eva Peeters van Greentrack ten aanzien van De Gentenaar de activiteiten. “Dat gaat van het isoleren van gebouwen of duurzamere mobiliteit van personeel tot vegetarische catering.”

Dweilen met de subsidiekraan open

De beslissing kan niet overal op goedkeuring rekenen. Het Vlaams Belang hamert er zo op dat in Gent te veel geld gaat naar allerlei subsidies. De stad worstelt zo met een stadsschuld van 1 miljard euro. De schuld noopte de stad recent tot een nieuwe besparingsronde.

“Er wordt bespaard op essentiële zaken zoals dienstverlening, de politie en brandweer en zelfs onze rusthuizen”, zei fractieleider in de gemeenteraad Johan Deckmyn (Vlaams Belang) in december. “Maar het is dweilen met de kraan open, want ondertussen blijven de miljoenensubsidies voor allerlei linkse clubjes en vzw’s groeien.”

Profetische woorden, zo blijkt.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen