16.4 C
Brussel

Staatssecretaris Schlitz neemt ontslag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) heeft ontslag genomen. Dat meldt VRT NWS deze ochtend. De beslissing werd aangekondigd in Matin Premiere op RTBF.

Afgelopen week stond Schlitz herhaaldelijk onder vuur omdat ze haar persoonlijk logo gebruikte in officiële overheidscommunicatie. De heisa begon vorige week dinsdag toen ze in de controlecommissie verkiezingsuitgaven op de vingers getikt werd. Unaniem wees het parlement haart terecht omdat haar logo te zien was op de site van Kazerne Dossin bij een project waar het departement van Schlitz subsidies aan had toegekend. Het is immers onwettig voor een politicus om zichzelf te promoten met belastinggeld. Vooral het Vlaams Belang en N-VA drongen aan op haar ontslag. En de afgelopen dagen verdween ook de steun van de andere Vivaldi-partijen.

Schlitz bood openlijk haar excuses aan, sprak van een “onhandigheid” en benadrukte dat ze nooit zelf gevraagd had om haar logo te gebruiken bij het project. De dag na haar uitleg bleek uit vrijgegeven documenten dat er wel degelijk aan de organisatoren gevraagd werd om haar logo te gebruiken. Volgens kamerlid Sander Loones (N-VA), die ook de oorspronkelijke klacht indiende bij de commissie, heeft Schlitz dus gelogen. Het Vlaams Belang en N-VA drongen prompt aan op haar ontslag.

Lees verder onder de tweet:

Ook Demir zette logo op project met overheidssteun

Echter bleek niet veel later ook Zuhal Demir (N-VA) haar logo op een project met overheidssteun gezet te hebben. Ditmaal ging het om een brochure van een federaal pilootproject. Volgens Demir zijn de twee situaties niet vergelijkbaar. “De grote fout van mevrouw Schlitz is dat ze het parlement en dus het volk heeft belogen en bedrogen. Heb ik dat gedaan? Neen.”

De afgelopen dagen werden als maar meer nieuwe voorbeelden ontdekt waarbij Schlitz’ logo te zien is op plaatsen waar het niet mocht. Verder deelde haar kabinetsmedewerker ook nog eens een bericht op sociale media dat de N-VA aan het nazisme linkte. Na eerder al verplicht geweest te zijn door premier Alexander De Croo (Open Vld) om haar excuses aan te bieden, zou Schlitz vandaag nogmaals een uitleg geven in het parlement. Zo ver komt het dus niet.

“Good Riddance”

Op sociale media is partijvoorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken, in ieder geval zeer tevreden met het opstappen van Schlitz. “Good riddance! Haar positie was al langer onhoudbaar. Liegen als minister is onaanvaardbaar”, tweette hij.

De partij roept vandaag ineens ook op om haar niet te vervangen. Dat “zou alvast een goede besparing zijn”, zegt ook Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “Het staatssecretarisschap voor Gelijke Kansen heeft tot vandaag bitter weinig nuttigs opgeleverd.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen