13.2 C
Brussel

Staat is asielzoeker 2.500 euro verschuldigd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De arbeidsrechtbank in Luik besloot dat de Belgische staat en de federale opvangdienst Fedasil een schadevergoeding van 2.500 euro moeten betalen aan een asielzoeker vanwege “geleden morele schade”, schrijft Het Laatste Nieuws. De man kreeg geen plek in een opvangcentrum, terwijl hij daar bij wet recht op had.

Fedasil werd al 8.600 keer veroordeeld door verschillende arbeidsrechtbanken, goed voor ongeveer 168 miljoen euro aan dwangsommen. De opvangdienst slaagt er niet in om elke persoon die een verzoek om internationale bescherming indient te voorzien van bed, bad en brood. De regering weigert die dwangsommen echter te betalen. Dat leidde eerder al tot het in beslag nemen van een deel van de inboedel van Fedasil en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v).

Net als bij de dwangsommen kan de staat hoger beroep aantekenen tegen de morele schadevergoeding. “Als het Arbeidshof het vonnis bevestigt, dan kan de eisende partij beslag leggen op goederen van de overheid, waartegen de staat dan opnieuw verzet kan aantekenen bij de beslagrechter”, zegt voorzitter van de ngo Liga voor Mensenrechten Kati Verstrepen. “Kortom, dan zitten we in hetzelfde scenario als bij de niet-betaalde dwangsommen.”

Geen enkele rem op de instroom

Voor Vlaams Belang is het duidelijk dat de asielfactuur aan het ontsporen is. “Vorige maand was er geen opvangplek voor 624 asielzoekers. Allen van hen alleenstaande mannen”, klinkt het op hun site. “Vandaag werd ook bekend dat de toekomstige directeur-generaal van Fedasil een loonsverhoging van bijna 30.000 euro per jaar krijgt door de hogere werkdruk.”

De loonsverhoging van de topman van Fedasil is volgens de Vlaams Belang-fractieleider in de kamer Barbara Pas symptomatisch voor de ontsporende asielfactuur. “Hun aantal is bij ongewijzigd beleid gedoemd om nog exponentieel toe te nemen in de komende maanden. De asielfactuur blijft logischerwijs oplopen, want er is geen enkele rem op de instroom”, zegt Pas. “De enige manier om deze kosten in toom te houden is door de massale asielinstroom te verminderen”, besluit Pas. “Wie dat nu nog niet inziet, is ziende blind.”

 

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen