16.9 C
Brussel

Spanje heeft lichaam van nationalistische leider opgegraven

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Spanje heeft eerder deze week het lichaam opgegraven van Jose Antonio Primo de Rivera, oprichter van de radicale Falange-beweging. Men wilde het verwijderen uit een mausoleum bij Madrid vanwege zijn geschiedenis als radicaal en nationalistisch leider, zo meldt Reuters.

De opgraving van Primo de Rivera, die volgt op de verwijdering in 2019 van de resten van dictator Francisco Franco, maakt deel uit van een plan om de zogenaamde Vallei der Gevallenen, die door Franco werd gebouwd, om te vormen tot een gedenkmonument voor de 500.000 mensen die tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936-39 werden gedood.

Vorig jaar werd de Vallei der Gevallenen omgedoopt tot Vallei van Cuelgamuros in het kader van de nieuwe Spaanse ‘wet op de Democratische Herinnering’. “Het is een nieuwe stap in de berusting van de vallei,” vertelde minister Felix Bolanos aan verslaggevers in Barcelona.

De geschiedenis van het gebeente

Het is de vijfde keer dat zijn lichaam wordt opgegraven. In 1939 werd zijn kist, na in twee verschillende massagraven in Alicante te hebben gelegen, 500 kilometer van de oostelijke kuststad naar San Lorenzo de El Escorial gebracht, een stad in de buurt van Madrid waar Spaanse adel begraven ligt.

Bij de voltooiing van de vallei twintig jaar later werden zijn stoffelijke resten opnieuw verplaatst en begraven onder het altaar van de basiliek, waar Franco zich bij zijn dood in 1975 bij zou voegen.

De regering voert momenteel werkzaamheden uit in het mausoleum om toegang te verlenen tot de crypten waar 34.000 stoffelijke overschotten van mensen anoniem begraven liggen, zodat families hun familieleden kunnen identificeren.

Wie was Primo de Rivera?

José Antonio Primo de Rivera (24 april 1903 – 20 november 1936) was een Spaanse advocaat, politicus en oprichter van de Falange Española, een ultranationalistische politieke partij die in de jaren dertig een prominente rol speelde in de politiek van Spanje.

Hij werd geboren in Madrid als zoon van een voormalige Spaanse militaire leider. Na zijn studie rechten aan de Centrale Universiteit van Madrid raakte hij betrokken bij de politiek en richtte in 1933 de Falange Española op. De partij werd gekenmerkt door ultranationalisme, anticommunisme en een pleidooi voor een gecentraliseerde autoritaire staat.

Primo de Rivera werd verschillende keren gearresteerd en gevangen gezet voor zijn politieke activiteiten, maar zijn populariteit bleef groeien. Zijn politieke carrière werd echter afgebroken toen hij in 1936 tijdens de eerste dagen van de Spaanse Burgeroorlog door de linkse Republikeinse regering werd geëxecuteerd. Ondanks zijn korte politieke carrière blijft Primo de Rivera een controversieel figuur in de Spaanse geschiedenis. Sommigen schuiven hem aan de kant als een fascist. Anderen loven hem als een nationalistische held.

Franco saboteerde in feite verschillende pogingen om een redding of een gevangenenruil te organiseren die Primo de Rivera’s leven zou hebben gered. Door zijn dood kon Franco een rivaal uitschakelen en de controle over de Falangisten overnemen, waardoor zij opgingen in een bredere rechtse beweging die zijn leiderschap steunde.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen