22.2 C
Brussel

Spaarrente als oorzaak van verdeeldheid bij Vivaldi

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eerder deze week namen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) standpunt in over de spaarrentes. Zij willen zich liever ‘niet verbranden’ aan het optrekken van de spaarrentes. De Vivaldi-regering heeft nu toch advies gevraagd aan de Nationale Bank, dat meldt De Tijd. Afgelopen week liet Kamerlid voor het Vlaams Belang Wouter Vermeersch verstaan ook voorstander te zijn van een hogere spaarrente. “Er moet eindelijk eens eerlijk gebankierd worden”, klonk het donderdag.

In het begin van afgelopen week waren Alexander De Croo en Vincent Van Peteghem niet te vinden voor een verhoging van de spaarrentes. Volgens hen bemoeit de overheid zich best niet te veel met de financiële markt. “De discussie over Bpost heeft aangetoond dat de overheid moet weten wat kan en wat niet.”

Staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) stelde recent nog voor om de minimumrente te verhogen om zo druk te zetten op de banken. De linkse regeringspartijen willen zelfs verder gaan, zij zijn absoluut voorstander van een verhoging. Eén iets werd weer duidelijk bij de regering: Vivaldi is opnieuw verdeeld.

Vivaldi-regering vraagt toch advies over de spaarrente

De banken zien hun eigen inkomsten fors vergroten door de stijgende depositorente bij de Europese Centrale Bank (ECB). Maar spaarders zien die hogere rente-inkomsten niet vertaald in een hogere rente op hun spaarrekening. Voor kredieten rekenen de banken wel de tarieven door.

Van Peteghem kijkt op een andere manier naar het dossier en komt zo tegenover de linkse partijen te staan. “Maar oplossingen die op korte termijn de hemel beloven en op lange termijn de stabiliteit van het systeem onder druk zetten daar kan ik niet achter staan.” Groen en Vooruit willen de spaarrente koppelen aan de ECB-rente, op die manier zouden Belgische banken een deel van hun autonomie verliezen.

Om geen harde beslissing te moeten nemen, heeft Vivaldi advies gevraagd aan de Nationale Bank en de ECB. Ze vraagt waarom de spaarrente niet wordt verhoogd en welke maatregelen kunnen worden genomen, zonder de stabiliteit van de financiële sector in gevaar te brengen.

Ook Vlaams Belang is voorstander van een verhoging van de minimumrente

Kamerlid Wouter Vermeersch is ook voorstander van een verhoging van de minimumrente, zoals voorgesteld door Bertrand. Eerlijk bankieren is voor Vermeersch een prioriteit. “We mogen niet vergeten dat de belastingbetaler in dit land [iets meer dan] 10 jaar geleden de banken heeft gered. Dus is het tijd om keiharde druk te zetten op die banken, zodanig dat die rente eindelijk wordt verhoogd. En dat kan door de minimumrente op te trekken.”

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen