13.3 C
Brussel

“Somers verhindert neutraliteitsplicht Vlaamse overheid”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang verwijt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om een “obstructiepolitiek” te voeren als het gaat over de neutraliteitsplicht die de Vlaamse overheid zou moeten hanteren. Het gaat dan onder meer over een hoofddoekenverbod. “De regering heeft nog maar één jaar om die neutraliteitsplicht in te voeren, maar minister Somers blijft de kwestie voor zich uitschuiven”, zo zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). Dat staat te lezen in Het Belang van Limburg en communiceert de partij ook via een mededeling.

In het Vlaams regeerakkoord van 2019 werd onder druk van het Vlaams Belang de neutraliteitsplicht aangekondigd door regeringspartij N-VA. De Vlaamse Regering wil dus zogezegd alle levensbeschouwelijke symbolen (zoals een islamitische hoofddoek) verbieden aan het loket, maar laat nu de voeten slepen. Dit bijna 4 jaar na de regeringsvorming. Het Vlaams Belang neemt daarom bevoegd minister Somers op de korrel.

Het ziet er immers niet naar uit dat de invoering deze legislatuur nog zal gebeuren, zo besluit Janssens uit een antwoord dat hij van Somers ontving. Want, zo zegt Somers, “de implementatie van de neutraliteitsverplichting is zowel administratief als juridisch een complexe zaak”. De minister wijst daarbij op onderhandelingen met vakorganisaties.

“Het is duidelijk dat Somers een obstructiepolitiek voert”

Janssens is niet onder de indruk van deze uitleg. “Somers weet niets anders te zeggen dan dat de mogelijkheden om de neutraliteitsplicht voor loketpersoneel in te voeren, moet worden onderzocht”, aldus nog Janssens. “Alsof er daar in de 3,5 jaar dat deze regering actief is nog geen tijd voor is geweest. Het is duidelijk dat Somers een obstructiepolitiek voert en helemaal niet van plan is deze neutraliteitsplicht in te voeren.”

Janssens wijst ook de vinger naar N-VA. “De N-VA legde in de verkiezingscampagne stoere verklaringen af over de nood aan een neutraliteitsplicht en afficheerde het inschrijven ervan in het regeerakkoord als een persoonlijke overwinning. Maar vervolgens maakt die partij dan tegenstander Bart Somers bevoegd.” Het Vlaams Belang kondigt tot slot aan “zelf met een voorstel van decreet naar het parlement” te trekken.

BRON:HBvL
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen