De socialistische vakbond BBTK dient een strafklacht in tegen de directie van Delhaize, zo schrijft VRT NWS. Dit is een zoveelste escalatie in het sociaal geschil tussen de vakbonden en de directie. Volgens de vakbond zou de Wet-Renault, de procedure rond collectief ontslag, van toepassing moeten zijn. BBTK zegt ook dat de directie informatie heeft achtergehouden.
Vorige week dinsdag faalde het sociaal overleg tussen de vakbonden en de directie van supermarktketen Delhaize. Het was het derde en voorlopig laatste geplande poging sinds bekend geraakte dat Delhaize de 128 winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandigen. Sinds dan wordt al weken protest gevoerd. Deze nacht nog blokkeerden 300 vakbondsmilitanten het distributiecentrum van Zellik tot politie de poorten hardhandig moest openen.
Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft na het mislukte overleg van 28 maart een sociaal bemiddelaar aangesteld “om het dossier in handen te nemen en beide partijen opnieuw bijeen te brengen”. Op 18 april zou de bemiddelaar voor het eerst met de directie en de vakbonden aan tafel zitten. Een constructieve dialoog lijkt op dit moment echter verre van mogelijk.
Niemand staat boven de wet
BBTK, de grootste vakbond van Delhaize, dient immers een strafrechtelijke klacht in bij het Arbeidsauditoraat van Brussel tegen Delhaize “wegens het niet respecteren van de wet-Renault en het verzaken aan de raadpleging- en informatieplicht”. Het gaat om een klacht tegen de rechtspersoon-werkgever Delhaize, maar ook drie leden van de directie.
“De directie van Delhaize verklaart in de pers steevast bereid te zijn de dialoog aan te gaan en transparant te willen zijn, maar hun daden staan hier haaks op en het sociaal overleg wordt niet gerespecteerd”, luidt het bij BBTK. “Niemand staat boven de wet, ook Delhaize niet”, besluit de vakbond. “Werknemers zijn geen ordinair koopwaar.”
BBTK beticht de directie er ook van informatie achtergehouden te hebben. “Het plan werd voorgesteld als een voldongen feit. Bovendien krijgen de werknemersvertegenwoordigers überhaupt niet de nodige informatie die nodig is om goed overleg te kunnen plegen.” De arbeidsauditeur zal nu de klacht beoordelen en beslissen of er een onderzoeksrechter wordt aangesteld.
“Delhaize-personeel verdient respect”
Het Vlaams Belang reageerde ook reeds op het conflict tussen personeel en directie. “Het lot van de werknemers van de meer dan honderd Delhaizewinkels die uit handen worden gegeven ligt me nauw aan het hart”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang). “De onzekerheid die leeft bij het personeel is niet te onderschatten. Ik ken heel wat medewerkers persoonlijk en de personeelsleden waren zwaar aangeslagen door het nieuws. […] De directie van Delhaize moet hun bezorgdheden serieus nemen en er alles aan doen om te garanderen dat het personeel aan dezelfde voorwaarden aan de slag kan blijven.”