5.8 C
Brussel

Socialistische premier van Portugal stapt op wegens corruptie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De socialistische premier van Portugal, Antonio Costa, stapt op nadat hij samen met zijn vertrouwelingen verwikkeld raakte in een corruptieschandaal. De president van het land kondigde nieuwe verkiezingen aan. Dat meldt Reuters.

De Portugese premier Antonio Costa is dinsdag afgetreden. “De waardigheid van de functie van premier” was volgens Costa niet verenigbaar met “de verdenking van het plegen van een criminele daad”. Openbare aanklagers bevestigden dat de premier het doelwit is van een lopend onderzoek.

Enkele uren voor de aankondiging werd zijn stafchef opgepakt in het onderzoek naar vermeende corruptie bij de afhandeling van lithiumwinning en waterstofprojecten door de socialistische regering. Ook een van zijn ministers wordt verdacht van corruptie. Bij die projecten zijn miljoenen euro’s aan Europees investeringsgeld betrokken.

Socialisten falen in Portugal

De Partido Socialista van aftredend premier Costa won een absolute meerderheid bij de vorige verkiezingen. In zijn toenmalige overwinningstoespraak beloofde Costa “stabiliteit, zekerheid en veiligheid” aan de Portugezen. Na meerdere politieke schandalen, inclusief riante sommen voor politieke bondgenoten en het huidige corruptieonderzoek, is duidelijk dat de socialisten hun belofte niet zullen nakomen.

Portugal houdt op 10 maart vervroegde parlementsverkiezingen. Dat kondigde president Marcelo Rebelo de Sousa aan op donderdag. Hij voegde echter toe dat hij het parlement pas zou ontbinden nadat er de begroting voor 2024 is goedgekeurd. Zo drukken de socialisten alsnog hun stempel op het komende beleidsjaar.

De verkiezingen zijn welgekomen voor Andre Ventura, leider van het rechts-nationalistische Chega. Als de op twee na grootste in het parlement kan zijn partij een doorslaggevende rol spelen bij de regeringsvorming indien de centrumrechtse PSD geen meerderheid behaalt.

BRON:Reuters
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen