22.2 C
Brussel

Socialisten zijn het meest passief in het Vlaams Parlement

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een jaar voor de verkiezingen komt De Tijd met een analyse over de activiteit in het Vlaams Parlement. Dat doet ze door het meten van het aantal parlementaire vragen, mondelinge tussenkomsten en initiatieven. De meest ijverige parlementsleden zijn die van cd&v. Het Vlaams Belang neemt in de oppositie dan weer de meeste initiatieven. 

De eerste methode die De Tijd gebruikt, is het meten van het aantal mondelinge tussenkomsten en het aantal vragen. Zo kan de parlementaire prestaties per partij ingeschat worden. Bij de coalitie komt N-VA daar als minst ijverige partij uit. Cd&v daarentegen beschikt over de meest ijverige parlementairen. 11 van de 19 parlementsleden van de christendemocraten scoort boven de mediaan voor vragen en tussenkomsten.

In de oppositie steken Groen en het Vlaams Belang er met kop en schouders bovenuit. Ondanks Groen zeer ijverige parlementairen heeft, stelt het Vlaams Belang relatief gezien de meeste vragen aan de ministers. Vooruit en PVDA scoren een stuk slechter dan de rest van de oppositie. Beide zijn de meest passieve partijen in het halfrond.

Het Vlaams Belang neemt meeste initiatieven in oppositie Vlaams Parlement

Een initiatief wordt gezien als het indienen van moties, resoluties en voorstellen tot decreet. Op die manier vervullen de partijen hun rol als wetgevende macht. De Tijd analyseert alle initiatieven als gelijkwaardig ondanks er in sommige initiatieven meer tijd kruipt dan andere.

In die analyse valt één iets op en dat is de activiteit van fractieleider voor het Vlaams Belang Chris Janssens. Hij heeft deze legislatuur al 132 initiatieven genomen. Helaas zijn er daarvan geen één aangenomen. Dit heeft te maken met de rol van oppositie die het Vlaams Belang vervult en het cordon sanitaire. Toch geeft Janssens het niet op.

Zwijgakkoord in de meerderheid

De succesratio van aangenomen initiatieven ligt bij de meerderheid vanzelfsprekend veel hoger. Dit komt volgens politicoloog Benjamin de Vet (UGent) door de impact van het zwijgakkoord. Dat akkoord stelt dat de meerderheid enkel voostellen indient met de fiat van de volledige meerderheid. In de federale tweede Kamer is dat niet het geval met als resultaat dat voorstellen gewoon stof liggen te vergaren.

De vraag in welke mate zo’n zwijgakkoord democratisch is, kan gesteld worden. De bewegingsruimte van parlementsleden wordt zo ingeperkt en de particratie vergroot. Dat initiatieven van de oppositie worden aangenomen of zelfs maar overwogen, wordt op die manier ook sterk gereduceerd.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen