21.4 C
Brussel

Sociaal overleg bij Delhaize flopt: vakbonden beloven fanatiek verzet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze ochtend vond een nieuw overleg plaats tussen de vakbonden van het Delhaize-personeel en de directie. Het overleg draaide echter alweer uit op niks. Een eerder overleg vorige week werd al na amper 15 minuten afgeblazen wanneer de vakbondsvertegenwoordigers papieren zakken over hun hoofden trokken. De sociale onrust bij de supermarktketen startte eerder deze maand, wanneer werd aangekondigd dat de verlieslatende filialen zouden worden verkocht aan zelfstandigen. De vakbonden vrezen loonverlies voor hun leden.  “Wij gaan gewoon door met staken. Wij houden vol tot het einde”, klinkt het fanatiek via Het Laatste Nieuws.

Dinsdagochtend vond rond half tien een nieuwe ondernemingsraad plaats. Delhaize wil alle 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft ‘verzelfstandigen’. Dat wil zeggen; laten uitbaten door zelfstandige zaakvoerders. Het overleg kon echter niet landen. De vakbonden beweren zelfs dat het overleg “nog erger dan vorige week was”. Toen trokken de vakbondsvertegenwoordigers al na 15 minuten papieren zakken op hun hoofd omdat ze niet ‘bij het vuil willen worden gezet’.

“Wij willen een plan voor de werknemers en niet voor de aandeelhouders, maar de directie is bij hun standpunt gebleven”, zo liet Cédric Claeys van ACV vandaag optekenen. De vakbonden beweren immers dat de loon- en werkvoorwaarden van het personeel zouden achteruitgaan onder zelfstandig beheer. Dat wordt evenwel tegengesproken door de directie: elk personeelslid zou zijn of haar bestaande statuut en opgebouwde rechten gewoon kunnen meenemen, waardoor er niks verandert aan loon- of werkomstandigheden.

Hoe het nu verder moet, is niet geheel duidelijk: de vakbonden houden hun stakingskas angstvallig geheim. Het is evenwel onwaarschijnlijk dat Ahold Delhaize – de multinationale concern die Delhaize beheert – de verkoopplannen zal wijzigen. Anderzijds zag Ahold Delhaize haar winst in 2022 wel met 14 procent stijgen tot 2,5 miljard euro.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen