14.3 C
Brussel

Smet (Vooruit) neemt ontslag na debacle met Iraanse burgemeester

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een paar dagen na de heisa rond het bezoek aan Brussel van de extremistische burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran, heeft Pascal Smet (Vooruit) zijn ontslag als minister aangekondigd, zo meldt Gazet van Antwerpen. 

Drie weken nadat Olivier Vandecasteele werd ingeruild voor de Iraanse terrorist, Assadollah Assadi, was de burgemeester van Teheran eerder deze week te gast in Brussel. PS-burgemeester Philippe Close nodigde burgemeester Alireza Zakani zelfs uit op het stadhuis, waar hij zonder problemen poseerde met tal van burgemeesters van over heel de wereld. De reden van de bijeenkomst was de ‘Brussels Urban Summit, een internationale conferentie rond duurzame ontwikkeling van steden.

Kritiek

Er kwam heel wat kritiek op die uitnodiging, onder meer vanuit het Vlaams Belang. De uitwisselingsregeling “was voor ons een onaanvaardbare deal”, zo reageerde Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) eerder deze week voor de camera van V-NIEUWS. Bovendien kreeg Zakani zomaar een visum om naar België af te reizen. De verantwoordelijkheid voor die fout ligt bij Smet. Hij is in het Brussels Gewest immers bevoegd voor buitenlandse kwesties. Buitenlandse Zaken zou hem een negatief advies hebben gegeven, wat “na aandringen van Smet” aangepast zou zijn. Dat zou blijken uit het mailverkeer van de socialist. 

Hoewel hij eerder deze week aangaf “geen druk te hebben uitgeoefend” op Buitenlandse Zaken, heeft Smet nu onverwacht een persconferentie bijeengeroepen. “Ik heb beslist om ontslag te nemen”, zo verklaarde hij.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen