3.1 C
Brussel

Slootmans wil onmiddellijke actie om Vlamingen in Rand te beschermen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De meest recente taalbarometer van BRIO toont een alarmerende trend in de Vlaamse Rand. Het aandeel randbewoners met Nederlands als thuistaal is op tien jaar tijd gedaald van 48,8% in 2014 naar slechts 37,7% in 2024. Vlaams Parlementslid en Senator Klaas Slootmans (Vlaams Belang) waarschuwt: “Dit is het zoveelste signaal dat de Vlaamse gemeenschap met uitsterven wordt bedreigd.”

De cijfers laten weinig ruimte voor optimisme. Tegelijk wordt het Frans steeds dominanter in de regio. Het is met 74% de meest gesproken taal, gevolgd door het Nederlands met 65% en het Engels met 52%. Het aandeel bewoners met Frans als oorspronkelijke thuistaal steeg van 19,4% in 2014 naar 23,2% in 2024. Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) reageert op X: “Kijk eens hoe we als Nederlandstaligen op tien jaar tijd zijn gezakt!”

Het Nederlands verliest terrein in eigen achtertuin

Volgens Slootmans bewijzen de cijfers opnieuw dat het onthaalbeleid van Randminister Ben Weyts (N-VA) compleet faalt. “Al sinds 1995 pakt men de Randproblematiek aan als een louter taalprobleem dat vooral met ‘positieve maatregelen’ en inclusie moet worden aangepakt”, benadrukt het Vlaams Parlementslid. “Op geen enkel moment worden er dammen opgeworpen om de immigratietsunami te stoppen. Het bilan van die aanpak is dramatisch. Ze leidt tot een pijlsnelle daling van het onderwijsniveau, tot piekende vastgoedprijzen, sociale verdringing en uiteindelijk tot het verdwijnen van de Vlaamse gemeenschap in het kerngebied van Vlaanderen.”

Slootmans pleit voor een reeks maatregelen om de trend te keren, waaronder strengere vestigingsvoorwaarden en de herinvoering van de wet-Gol. “Prioritair is het moeilijker maken voor anderstaligen om zich in de Vlaamse Rand te vestigen”, stelt hij. Daarnaast wil de partij een uitbreiding van het werkingsgebied van de Vlaamse Rand en absolute voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in het onderwijs.

Verder roept de Senator op tot extra investeringen in de regio via een ‘Randnorm’. Deze norm zou minstens 1% van de Vlaamse begroting naar de Rand brengen, geïnspireerd door de Brusselnorm. Hij benadrukt: “De uitdagingen in de Rand zijn gigantisch en vragen om duidelijke keuzes.”

Diego Denie
Diego Denie
Diego Denie (Zottegem, 2006°) is student Rechten en Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven Kulak en weekendredacteur voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen