14.3 C
Brussel

Slechts 3 procent werkende asielzoekers betaalt bijdrage aan opvangcentrum

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Slechts drie procent van asielzoekers die werk hebben, betalen hun verplichte financiële bijdrage aan het opvangcentrum waar ze wonen. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas. Het Vlaams Belang wil daarom dat de verschuldigde bedragen worden ingevorderd met terugwerkende kracht. 

In België mogen asielzoekers, vier maanden na indienen van hun aanvraag, te werk gesteld worden. Indien ze werken, zijn ze het opvangcentrum waar ze wonen een financiële bijdrage verschuldigd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor geeft echter toe dat die verplichting in de praktijk meestal niet wordt nageleefd. Daarnaast is er geen duidelijkheid over het daadwerkelijke aantal asielzoekers dat de verplichte bijdrage aan hun opvang heeft betaald.

“Dat hoeft niet te verbazen aangezien enige controle steevast is uitgebleven”, reageert Pas. “De overheid blijkt zelfs niet te weten hoeveel personen eigenlijk de wettelijke verplichting om melding te maken van hun activiteiten op de arbeidsmarkt zijn nagekomen.”

Grootschalig misbruik

Uit ‘cijfers bij benadering’ blijkt dat slechts 279 personen de bijdrage in 2021 betaald zouden hebben. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van de werkende asielzoekers. Volgens de gegevens van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid waren er in 2021 namelijk meer dan 10.000 asielzoekers die opgevangen werden in een centrum en actief waren op de arbeidsmarkt.

“Wie deze cijfers op een rijtje plaatst, kan maar moeilijk anders dan vaststellen dat ook hier sprake is van grootschalig misbruik”, zegt Pas. “Voor het Vlaams Belang kan en mag dit niet zonder gevolgen blijven. Diegenen die aan het werk waren, terwijl ze in een opvangcentrum verbleven en daarvan geen melding hebben gemaakt, laat staan een bijdrage hebben betaald, mogen daar niet zomaar mee wegkomen: de verschuldigde bedragen moeten dan ook met terugwerkende kracht worden ingevorderd.”

Transparant systeem en efficiënte controle blijven uit

Het Vlaams Belang merkt ook op dat staatssecretaris de Moor al meermaals aangegeven heeft spoedig werk te willen maken van een “transparant” systeem waarin voorzien zou worden in “een faire bijdrage” en “een effectieve en efficiënte controle”. “Helaas staan we zes maanden na de eerste aankondiging nog geen stap verder”, besluit Pas.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen