13.6 C
Brussel

Slagmulder: “Vlaming heeft recht te weten wie op vakantie gaat met belastingsgeld”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Via het programma ‘Iedereen verdient vakantie’ kunnen vakantiegangers met een beperkt budget of een beperking korting aanvragen voor hun daguitstappen, vakantieverblijven, groepsverblijven en georganiseerde vakanties. Echter vindt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) dat er onvoldoende transparantie bestaat omtrent de gegevensverwerking en -uitwisseling van dat programma. Dat zei hij woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Hoewel het Vlaams Belang het concept achter ‘Iedereen verdient vakantie’ zeer genegen is, stelt zich volgens de partij een belangrijke vraag: wie maakt er exact gebruik van het programma? In de algemene toelichting spreekt men immers alleen over ‘Vlamingen’. De vraag is natuurlijk of het hier inderdaad vooral over Vlamingen gaat, of het eerder mensen betreft die niet over de Belgische nationaliteit beschikken.

Slagmulder vroeg daarom twee jaar geleden al cijfers op bij minister van toerisme Zuhal Demir (N-VA). Zij vond evenwel dat het niet aangewezen was om die informatie openbaar te maken. De meerderheidspartijen dienden later zelfs een amendement in om de persoonsgegevens, de nationaliteit, de geboorteplaats en het geslacht te laten schrappen uit het voorstel van decreet.

“Persoonsgegevens zijn wel degelijk relevant”

Volgens Slagmulder zijn de geschrapte persoonsgegevens wel degelijk relevant. “Ten eerste, in het kader van een transparant beleid en, ten tweede, in het verkrijgen van persoonsgegevens”, zo sprak het Parlementslid tijdens de plenaire vergadering. “Een meerderheid van de Vlamingen is van mening dat onze sociale voorzieningen in de eerste plaats moeten toekomen aan onze eigen burgers. Dat bleek recent nog uit een peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM.”

“Mocht uit de verwerkte persoonsgegevens blijken dat het aandeel vreemdelingen dat een beroep doet op het programma ‘Iedereen verdient vakantie’ buitenproportioneel hoog is, dan is dat inderdaad relevant voor het beleid”, besluit Slagmulder. “Daarom is het noodzakelijk dat we op de hoogte zijn van die gegevens. Via een amendement vragen we dan ook om deze persoonsgegevens toch op te vragen en te verwerken zoals het oorspronkelijk in het decreet stond.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen