22.2 C
Brussel

Servië en Kosovo bereiken akkoord om relaties te verbeteren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Servië en Kosovo hebben een overeenkomst bereikt om hun banden te normaliseren, maar hebben deze nog niet ondertekend, zo meldt euronews. De overeenkomst, gebaseerd op een ‘gentlemen’s agreement’, is bedoeld om de spanningen tussen de twee buurlanden te verminderen. De EU-ambtenaren, die voor het akkoord hebben gezorgd, noemden het “een belangrijke doorbraak”, maar erkenden dat het geen definitieve oplossing voor de kwestie is.

De overeenkomst werd door zowel Servië als Kosovo verwelkomd, maar er bestaat scepsis over de uitvoering ervan. Sommigen hebben het akkoord bekritiseerd omdat het niet juridisch bindend is en dus op de ‘goodwill’ van beide partijen berust. EU-ambtenaren hebben echter benadrukt dat de overeenkomst een stap vooruit is en een basis vormt voor toekomstige onderhandelingen. Het valt nog te bezien of dit tot een definitieve oplossing van de kwestie zal leiden.

De relaties tussen Servië en Kosovo

De overeenkomst komt na maandenlange besprekingen tussen de twee landen, die sinds Kosovo zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië, met elkaar in conflict zijn. Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo niet en heeft de toetreding van Kosovo tot internationale organisaties geblokkeerd. Kosovo heeft Servië ervan beschuldigd zijn regering te willen destabiliseren.

De EU bemiddelt al enkele jaren in de besprekingen tussen beide landen en de meest recente overeenkomst wordt gezien als een belangrijk resultaat. Het feit dat de overeenkomst niet juridisch bindend is en op goodwill tussen beide partijen berust, doet echter twijfels rijzen over de duurzaamheid ervan.

De inhoud van het akkoord

De overeenkomst omvat een verbintenis om een economische zone tussen de twee landen tot stand te brengen, bedoeld om de economische groei en de regionale stabiliteit te bevorderen. Ook wordt opgeroepen tot de oprichting van een gezamenlijke commissie voor de behandeling van nog openstaande kwesties in verband met vermiste personen en eigendomseisen als gevolg van de oorlog van 1998-1999. Daarnaast voorziet de overeenkomst in de teruggave van Servische eigendommen in Kosovo en in de instelling van een mechanisme om de etnische Servische minderheid van Kosovo aan het politieke leven te laten deelnemen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen